Pij napar z anyżu. Jest dobry na trawienie

Pij napar z anyżu. Jest dobry na trawienie

Dodano: 
Napar z anyżu
Napar z anyżu Źródło:Pixabay
Anyż ma charakterystyczny smak, za którym jedni przepadają, a inni nie mogą się do niego przekonać. Oprócz walorów smakowych ma jednak szereg korzystnych właściwości dla zdrowia. Napar z anyżu zalecany jest zwłaszcza osobom, które mają problemy z trawieniem.

Anyż to aromatyczna przyprawa, o intensywnym słodko-pikantnym smaku. Roślina pochodzi z Chin i Azji Południowo-Wschodniej, ma charakterystyczne owocostany, które składają się z trójkątnych łusek, tworzących kształt gwiazdy, stąd pełna jej nazwa anyż gwiaździsty. Jest wykorzystywana zarówno w gastronomii, jak i w medycynie naturalnej. Swoje działanie zawdzięcza zawartości aktywnych biologicznie związków, wśród nich anetolowi, który jest odpowiedzialny za charakterystyczny słodki aromat przyprawy. Napar z anyżu przyrządzisz bardzo łatwo.

Dlaczego warto pić napar z anyżu?

Anyż jest dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminę C i A, które są dobrymi przeciwutleniaczami. Znajdziemy w nim też minerały, takie jak wapń, miedź, potas, żelazo, mangan, magnez i cynk. Anyżowi przypisuje się działanie wspomagające trawienie i niwelujące bóle żołądka oraz pobudzające apetyt. Łagodzi przebieg infekcji górnych dróg oddechowych, pomocny jest zwłaszcza w przypadku uporczywego kataru oraz kaszlu, gdyż wykazuje działanie przeciwzapalne. Napar z anyżu zalecany jest również osobom chorym na cukrzycę. Zawiera bowiem polifenole, które mogą wpływać na metabolizm glukozy i obniżać jej poziom we krwi. Może być stosowany u kobiet przy bolesnych miesiączkach, łagodzi też objawy menopauzy. Z anyżu pozyskuje się również olejek, który jest wykorzystywany w aromaterapii ze względu na właściwości relaksujące i odprężające.

Przepis: Napar z anyżu

Najskuteczniej działa, gdy pijesz go kilka razy dziennie.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1-2 gwiazdki anyżu
  • szklanka wody

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj naparGwiazdki anyżu zalej szklanką gorącej wody. Zostaw pod przykryciem na 10 minut.
  2. Pij lekko przestudzonyNapar z anyżu najlepiej pić lekko przestudzony, małymi łykami.

Zastosowanie anyżu w kuchni

Anyż to przyprawa, która dodawana jest zarówno do słodyczy np. cukierków, pierniczków, ciasteczek, ale też dań mięsnych, ryb, zup oraz sosów, nadając im wyjątkowy smak jak i aromat. Anyż jest stosowany do produkcji likierów. Na jego bazie przygotowuje się anyżówkę – słodki likier lub wódka o wyrazistym smaku anyżu. W zależności od metody produkcji może zawierać od 25 do 50 proc. alkoholu. Anyżówka ma kilka odmian w zależności od kraju jej pochodzenia. W Grecji nazywana jest ouzo, w Turcji – raki, w Libanie – arak a we Włoszech – sambuca, a we Francji – pastis.

Czytaj też:
Te dwa zioła musisz mieć w kuchni! Pomogą na problemy z trawieniem
Czytaj też:
Zioła na menopauzę – czy można skutecznie zminimalizować objawy klimakterium?

Źródło: Wenil Sun, Mohamad Hesam Shahrajabian, Qi Cheng, Anise (Pimpinella anisum L.), a dominant spice and traditional medicinal herb for both food and medic