Jednym ze skutecznych sposobów na pozbycie się wzdęć jej regularne picie po jedzeniu ziołowego naparu, który składa się z 3 składników: rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej. Każde z tych ziół zawiera korzystne dla zdrowia i przewodu pokarmowego właściwości.
Jak działają zioła na wzdęcia?
Rumianek ma wiele prozdrowotnych właściwości i korzystnie wpływa na trawienie. Ma działanie rozkurczowe, dzięki czemu sprzyja likwidacji wzdęć oraz gazów w jelitach. Niweluje też skurcze żołądka oraz jelit. Koper włoski ułatwia wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych, jelitowych i działa żółciopędnie. Zalecany jest w zaburzeniach trawienia, refluksie żołądkowo-jelitowym i skurczach żołądka. Ma też działanie wiatropędne. Pozwala więc pozbyć się wzdęć. Picie mięty pieprzowej przynosi ulgę przy wzdęciach, ale też przy zaparciach. Pomaga przy bólach brzucha i pozbawia uczucia ciężkości. Jak widać, właściwości tych ziół są cenne, gdy borykamy się ze wzdęciami. Najlepiej wykorzystać je w formie naparu pitego po jedzeniu.
Przepis: Napar z rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej
Można spożywać go na ciepło i po ostudzeniu. Najlepiej po posiłkach.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
Składniki
- 1 saszetka rumianku lub 1,5 g koszyczka rumianku
- 1 saszetka kopru włoskiego lub 2 g owocu kopru włoskiego
- 1 saszetka mięty pieprzowej lub 2 g suszonych liści
- 2 szklanki wody
- opcjonalnie cukier lub miód do smaku
Sposób przygotowania
- Przygotuj ziołaWłóż zioła do czajniczka i zalej wrzącą wodą
- Zaparzaj pod przykryciemZioła zaparzaj przed 8-10 minut. Po przecedzeniu i lekkim przestudzeniu napar jest gotowy do picia.
Co może być przyczyną wzdęć?
Najczęściej przyczyną wzdęć jest normalny proces trawienny. Nadmiar gazów gromadzących się w jelitach może być wywołany przez dietę lub stres. Oprócz picia naparu z ziół, powstawaniu wzdęć zapobiega regularne jedzenie. Zalecane jest spożywanie pięciu mniejszych posiłków zamiast trzech dużych. Ważne też, aby w jadłospisie dominowały nieprzetworzone, lekkostrawne produkty.
Jeśli problemy są jednak dokuczliwe, warto skonsultować z lekarzem, który wykluczy ewentualne nietolerancje pokarmowe oraz inne problemy zdrowotne i zaleci odpowiednią dietę.
Produkty, które mogą powodować wzdęcia
Do produktów powodujących gazy zaliczmy przede wszystkim:
- rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja),
- niektóre warzywa (kapusta, kalafior, brukselka, cebula, seler, szparagi, karczochy),
- grzyby (ciężkostrawne z powodu obecności wielocukru złożonego- chityny),
- mleko i nabiał,
- produkty zawierające pełne ziarno (pełnoziarniste),
- owoce (śliwki, gruszki, morele),
- smażone i tłuste potrawy,
- gazowane napoje.
Czytaj też:
Napój z tymianku i cytryny wspomaga trawienie. To przepis na płaski brzuchCzytaj też:
Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?