Napar na wzdęcia pij po jedzeniu. Przygotujesz go z 3 składników

Napar na wzdęcia pij po jedzeniu. Przygotujesz go z 3 składników

Dodano: 
Napar z rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej
Napar z rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej Źródło:Shutterstock
Ziołowy napar z popularnych ziół pomoże na wzdęcia i dyskomfort trawienny po jedzeniu. Dowiedz się, jak zrobić go, wykorzystując rumianek, koper włoski i miętę.

Jednym ze skutecznych sposobów na pozbycie się wzdęć jej regularne picie po jedzeniu ziołowego naparu, który składa się z 3 składników: rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej. Każde z tych ziół zawiera korzystne dla zdrowia i przewodu pokarmowego właściwości.

Jak działają zioła na wzdęcia?

Rumianek ma wiele prozdrowotnych właściwości i korzystnie wpływa na trawienie. Ma działanie rozkurczowe, dzięki czemu sprzyja likwidacji wzdęć oraz gazów w jelitach. Niweluje też skurcze żołądka oraz jelit. Koper włoski ułatwia wydzielanie soków żołądkowych, trzustkowych, jelitowych i działa żółciopędnie. Zalecany jest w zaburzeniach trawienia, refluksie żołądkowo-jelitowym i skurczach żołądka. Ma też działanie wiatropędne. Pozwala więc pozbyć się wzdęć. Picie mięty pieprzowej przynosi ulgę przy wzdęciach, ale też przy zaparciach. Pomaga przy bólach brzucha i pozbawia uczucia ciężkości. Jak widać, właściwości tych ziół są cenne, gdy borykamy się ze wzdęciami. Najlepiej wykorzystać je w formie naparu pitego po jedzeniu.

Przepis: Napar z rumianku, kopru włoskiego i mięty pieprzowej

Można spożywać go na ciepło i po ostudzeniu. Najlepiej po posiłkach.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 saszetka rumianku lub 1,5 g koszyczka rumianku
  • 1 saszetka kopru włoskiego lub 2 g owocu kopru włoskiego
  • 1 saszetka mięty pieprzowej lub 2 g suszonych liści
  • 2 szklanki wody
  • opcjonalnie cukier lub miód do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ziołaWłóż zioła do czajniczka i zalej wrzącą wodą
  2. Zaparzaj pod przykryciemZioła zaparzaj przed 8-10 minut. Po przecedzeniu i lekkim przestudzeniu napar jest gotowy do picia.

Co może być przyczyną wzdęć?

Najczęściej przyczyną wzdęć jest normalny proces trawienny. Nadmiar gazów gromadzących się w jelitach może być wywołany przez dietę lub stres. Oprócz picia naparu z ziół, powstawaniu wzdęć zapobiega regularne jedzenie. Zalecane jest spożywanie pięciu mniejszych posiłków zamiast trzech dużych. Ważne też, aby w jadłospisie dominowały nieprzetworzone, lekkostrawne produkty.

Jeśli problemy są jednak dokuczliwe, warto skonsultować z lekarzem, który wykluczy ewentualne nietolerancje pokarmowe oraz inne problemy zdrowotne i zaleci odpowiednią dietę.

Produkty, które mogą powodować wzdęcia

Do produktów powodujących gazy zaliczmy przede wszystkim:

  • rośliny strączkowe (groch, fasola, bób, soja),
  • niektóre warzywa (kapusta, kalafior, brukselka, cebula, seler, szparagi, karczochy),
  • grzyby (ciężkostrawne z powodu obecności wielocukru złożonego- chityny),
  • mleko i nabiał,
  • produkty zawierające pełne ziarno (pełnoziarniste),
  • owoce (śliwki, gruszki, morele),
  • smażone i tłuste potrawy,
  • gazowane napoje.

Czytaj też:
Napój z tymianku i cytryny wspomaga trawienie. To przepis na płaski brzuch
Czytaj też:
Zioła na niestrawność działają. Które zioła są najczęściej stosowane, jakie są ich właściwości i działanie?

Źródło: Odżywianie WPROST.pl