Myślisz, że kupujesz polskie truskawki? Możesz się zdziwić. Zobacz, jak nie dać się oszukać

Myślisz, że kupujesz polskie truskawki? Możesz się zdziwić. Zobacz, jak nie dać się oszukać

Dodano: 
Truskawki
Truskawki Źródło:WPROST.pl
Sezon na polskie truskawki już się rozpoczął. Nie oznacza to jednak, że wszystkie produkty sprzedawane w sklepach czy na targach pochodzą z rodzimych upraw. Zobacz, po czym poznać polskie owoce i nie daj się nabić w butelkę.

Truskawki importowane z Grecji, Hiszpanii czy innych krajów często są przepakowywane i oznaczane etykietą, która wskazuje na ich polskie pochodzenie. Tego rodzaju oszustwa stosuje wielu sprzedawców. Klienci nie pozostają jednak bezradni wobec nieuczciwych praktyk. Istnieje prosty sposób, by rozpoznać polskie truskawki jeszcze przed zakupem. Wystarczy zwrócić uwagę na pewne szczegóły.

Po czym rozpoznać polskie truskawki?

Przede wszystkim należy przyjrzeć się szypułce kupowanych owoców. Jej kondycja może bowiem bardzo wiele powiedzieć o pochodzeniu danego produktu. Polskie truskawki mają świeżą, odstającą szypułkę o intensywnie zielonej barwie. Natomiast znakiem rozpoznawczym owoców importowanych jest zwiędnięta szypułka, mocno przylegająca do powierzchni truskawki. Bywa też nieproporcjonalnie długa w porównaniu z owocem.

Inną cechą pozwalającą na odróżnienie truskawek polskich od zagranicznych jest ich kolor oraz kształt. Polskie owoce zwykle przypominają serca. Cechuje je intensywna, jasnoczerwona barwa. Tymczasem importowane produkty są znacznie „bledsze” i zdecydowanie słabiej wybarwione, zwłaszcza w okolicach szypułki. Nie pachną też tak mocno, jak nasze rodzime owoce, a do tego mają podłużny kształt.

Skąd przywołane różnice między polskimi a zagranicznymi truskawkami? Trzeba pamiętać, że do importu kierowane są niedojrzałe owoce. Często dojrzewają one dopiero w transporcie. Zwykle ten proces jest wspomagany przy użyciu różnych środków chemicznych. Polskie owoce dojrzewają na krzakach i trafiają na sklepowe półki wkrótce po zbiorze.

Cena truskawek też ma znaczenie

Należy pamiętać o jeszcze jednej bardzo istotnej kwestii – cenie owoców. Polskie truskawki zwykle są droższe od importowanych. W początkowym okresie sezonu trzeba zapłacić nawet 20-30 złotych za kilogram (z czasem ich cena spada). Importowane owoce są zwykle o około 60 procent tańsze. Warto jednak mieć na uwadze, że nasze rodzime produkty są znacznie smaczniejsze i zdrowsze od tych zagranicznych, a jakość składników, jakie wykorzystujemy w kuchni znacząco wpływa na finalny smak przyrządzanych potraw czy deserów.

Czytaj też:
Placuszki z tym składnikiem są idealnym śniadaniem podczas odchudzania. Robię je w kilka minut
Czytaj też:
Zrób to przed obraniem bananów. W przeciwnym razie możesz sobie zaszkodzić

Źródło: Odżywianie WPROST.pl