Pasty do kanapek to idealny pomysł na urozmaicenie swoich śniadań lub kolacji. Można je przygotować z warzyw, ale też ryb czy nabiału. W ten sposób możemy nie tylko zjeść coś pysznego, ale też dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Ogromną zaletą takich past kanapkowych jest również szybkość ich przygotowania. Dodatkowo można eksperymentować z przyprawami i dodatkami, tworząc za każdym razem inne, wyjątkowe smaki. Moim ostatnim odkryciem jest przepyszna pasta jajeczna.
Jak zrobić ekspresową pastę jajeczną?
Pasta jajeczna to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Jajka są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak witamina B12, D oraz żelazo, dzięki czemu pasta nie tylko syci, ale także wspiera organizm. Przygotowując taką pastę w klasyczny sposób, jajka zazwyczaj miesza się z majonezem, jednak jest to dość „ciężkie” połączenie i nie służy ono naszemu organizmowi. Jeśli jednak chcesz, żeby twoja pasta jajeczna była jeszcze zdrowsza i obłędnie kremowa – do jej przygotowania wykorzystaj serek wiejski. Nada on paście lekkości, ale też wzbogaci ją o białko i inne, cenne składniki odżywcze.
Przepis: Pasta jajeczna z serkiem wiejskim
Ta pasta jest banalnie prosta w przygotowaniu, a naprawdę niezwykle smaczna
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 102 w każdej porcji
Składniki
- 200 g serka wiejskiego
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie jajekNajpierw ugotujcie jajka, a później obierzcie je ze skorupki. Następnie drobno posiekajcie i przełóżcie do miseczki.
- Mieszanie składnikówDodajcie serek wiejski, sól oraz pieprz i wymieszajcie całość.
Takie pyszne smarowidło do chleba można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a będzie idealne na lekką, ale pożywną, kolację lub śniadanie. Do takiej pasty możesz dodać też szczypiorek, rzodkiewkę lub kiełki. U mnie domownicy przed nałożeniem pasty jajecznej na pieczywo, lubią kromkę posmarować też wcześniej odrobiną awokado. Takie połączenie zachwyca kubki smakowe.
Inne pomyły na pasty kanapkowe
Pasty do kanapek można przygotować z wielu różnych składników, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Klasycznym wyborem jest pasta jajeczna, ale świetnie sprawdzają się także pasty z awokado czy twarogu z różnymi dodatkami. Osoby lubiące warzywa mogą przygotować pastę z pieczonej papryki, ciecierzycy (hummus), soczewicy lub fasoli, które są bogate w białko i błonnik. Miłośnicy ryb mogą z kolei spróbować pasty z tuńczyka, makreli lub łososia, które dostarczają zdrowych tłuszczów omega-3. Smak past można urozmaicić dodatkami takimi jak czosnek, zioła, przyprawy czy nawet orzechy. To świetny sposób na zdrowe i różnorodne kanapki.
Czytaj też:
Dodaj ten składnik do omleta, a wyjdzie sycący i puszysty. Mój mąż uwielbia to śniadanieCzytaj też:
Pij na śniadanie pyszny napój, który królował w PRL-u. Poprawia nastrój i opóźnia starzenie