Zrób ekspresową pastę do kanapek z 2 składników. U mnie w domu każdy się nią zajada

Zrób ekspresową pastę do kanapek z 2 składników. U mnie w domu każdy się nią zajada

Dodano: 
Pasta jajeczna na kanapce
Pasta jajeczna na kanapce Źródło: Freepik
Zapomnij o klasycznej paście jajecznej – czas na jej nową, jeszcze lepszą wersję. Dzięki jednemu dodatkowi stanie się ona cudownie kremowa, ale też niezwykle zdrowa. Zobacz, jak w kilka minut przygotować pyszne smarowidło do chleba.

Pasty do kanapek to idealny pomysł na urozmaicenie swoich śniadań lub kolacji. Można je przygotować z warzyw, ale też ryb czy nabiału. W ten sposób możemy nie tylko zjeść coś pysznego, ale też dostarczyć organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Ogromną zaletą takich past kanapkowych jest również szybkość ich przygotowania. Dodatkowo można eksperymentować z przyprawami i dodatkami, tworząc za każdym razem inne, wyjątkowe smaki. Moim ostatnim odkryciem jest przepyszna pasta jajeczna.

Jak zrobić ekspresową pastę jajeczną?

Pasta jajeczna to pyszny i zdrowy dodatek do kanapek. Jajka są bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, takich jak witamina B12, D oraz żelazo, dzięki czemu pasta nie tylko syci, ale także wspiera organizm. Przygotowując taką pastę w klasyczny sposób, jajka zazwyczaj miesza się z majonezem, jednak jest to dość „ciężkie” połączenie i nie służy ono naszemu organizmowi. Jeśli jednak chcesz, żeby twoja pasta jajeczna była jeszcze zdrowsza i obłędnie kremowa – do jej przygotowania wykorzystaj serek wiejski. Nada on paście lekkości, ale też wzbogaci ją o białko i inne, cenne składniki odżywcze.

Przepis: Pasta jajeczna z serkiem wiejskim

Ta pasta jest banalnie prosta w przygotowaniu, a naprawdę niezwykle smaczna

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
102 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie jajekNajpierw ugotujcie jajka, a później obierzcie je ze skorupki. Następnie drobno posiekajcie i przełóżcie do miseczki.
  2. Mieszanie składnikówDodajcie serek wiejski, sól oraz pieprz i wymieszajcie całość.

Takie pyszne smarowidło do chleba można przygotować w naprawdę ekspresowym tempie, a będzie idealne na lekką, ale pożywną, kolację lub śniadanie. Do takiej pasty możesz dodać też szczypiorek, rzodkiewkę lub kiełki. U mnie domownicy przed nałożeniem pasty jajecznej na pieczywo, lubią kromkę posmarować też wcześniej odrobiną awokado. Takie połączenie zachwyca kubki smakowe.

Inne pomyły na pasty kanapkowe

Pasty do kanapek można przygotować z wielu różnych składników, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Klasycznym wyborem jest pasta jajeczna, ale świetnie sprawdzają się także pasty z awokado czy twarogu z różnymi dodatkami. Osoby lubiące warzywa mogą przygotować pastę z pieczonej papryki, ciecierzycy (hummus), soczewicy lub fasoli, które są bogate w białko i błonnik. Miłośnicy ryb mogą z kolei spróbować pasty z tuńczyka, makreli lub łososia, które dostarczają zdrowych tłuszczów omega-3. Smak past można urozmaicić dodatkami takimi jak czosnek, zioła, przyprawy czy nawet orzechy. To świetny sposób na zdrowe i różnorodne kanapki.

Czytaj też:
Dodaj ten składnik do omleta, a wyjdzie sycący i puszysty. Mój mąż uwielbia to śniadanie
Czytaj też:
Pij na śniadanie pyszny napój, który królował w PRL-u. Poprawia nastrój i opóźnia starzenie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl