Pij na śniadanie pyszny napój, który królował w PRL-u. Poprawia nastrój i opóźnia starzenie

Pij na śniadanie pyszny napój, który królował w PRL-u. Poprawia nastrój i opóźnia starzenie

Dodano: 
Kubek z kakao
Kubek z kakao Źródło: Freepik
W czasach PRL-u niezwykle popularny był jeden napój, którego smak uwielbiały zwłaszcza dzieci. Jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy i tani w przygotowaniu. Co więcej, jego picie pozytywnie wpływa na nastrój.

Napoje z czasów PRL-u mają niezwykłą moc przywoływania wspomnień z dzieciństwa lub młodości. Oranżada w szklanych butelkach czy woda z saturatora to smaki, które wielu z nas kojarzy z beztroskimi chwilami spędzonymi na podwórku lub w gronie przyjaciół. Popularna była też oczywiście kawa zbożowa. Wspomnienia tamtych chwil, zapachów i smaków pozostają z nami na zawsze, wywołując często uśmiech i nostalgię. U mnie tak jest z kakao – kojarzy mi się z sobotnimi, leniwymi porankami, gdy moi rodzice przygotowywali właśnie ten napój do śniadania.

Ten napój królował w PRL-u

W czasach PRL-u kakao było jednym z ulubionych napojów, często serwowanym do śniadania, zwłaszcza dzieciom (ale nie tylko). Jego słodki smak doskonale komponował się ze świeżymi bułkami z masłem czy pyszną chałką z kruszonką lub innymi słodkimi przysmakami. Było symbolem tamtych lat, które kojarzą się przede wszystkim z prostotą i oszczędnością, ale w moich wspomnieniach kakao jednocześnie „małym luksusem”. Dla mnie ten poranny, sobotni rytuał pozostaje jednym z najcieplejszych wspomnień dzieciństwa, przywołując obraz rodzinnych śniadań w weekendy.

Co więcej, kakao było wykorzystywane wtedy w różnych formach – nie tylko jako mleczny napój. Panie domu często używały tego produktu też do przygotowywania różnego rodzaju deserów. Nie dziwi więc, że w tamtych czasach ten produkt błyskawicznie znikał z półek.

Dlaczego warto pić kakao?

Kakao to nie tylko smaczny napój, ale również źródło wielu cennych składników odżywczych. Zawiera magnez, żelazo i potas, które wspierają pracę serca, układu nerwowego oraz poprawiają koncentrację. Występujące w kakao antyoksydanty pomagają w zwalczaniu wolnych rodników, co korzystnie wpływa na kondycję skóry i opóźnia procesy starzenia. Regularne picie kakao może także poprawiać nastrój, dzięki zawartości tryptofanu, który wspomaga produkcję serotoniny, nazywanej „hormonem szczęścia”. Jeśli też jesteście miłośnikami tego napoju, możecie zainspirować się 5 pomysłami na rozgrzewające kakao – będę idealne na tę porę roku.

Czytaj też:
Japońska ekspertka od długowieczności pije tę herbatę. Jest lepsza od matchy
Czytaj też:
Te napoje królują na polskich stołach, a są cichym zabójcą! Eksperci: to prosta droga do raka

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl