Prosty, letni obiad: fasolka szparagową z bułką tartą. Przepis

Prosty, letni obiad: fasolka szparagową z bułką tartą. Przepis

Dodano: 
Fasolka szparagowa
Fasolka szparagowa Źródło:Shutterstock
Wystarczy zielona lub żółta fasolka szparagowa, masło i bułka tarta – a przygotujesz smaczne i pożywne danie, które jest letnim klasykiem.

Fasolka szparagowa to warzywo w cenne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Nie należy jednak spożywać jej w postaci surowej, a wyłącznie gotowanej lub pieczonej. Popularnym w naszym kraju daniem jest fasolka szparagowa ze smażoną bułką tartą. Dowiedz się, jak zrobić ten prosty obiad korzystając z poniższego przepisu:

Przepis na fasolkę szparagową z bułką tartą

Składniki:

  • 700 g fasolki szparagowej
  • 1/3 kostki masła
  • 5 łyżek bułki tartej
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Umyj fasolkę i odetnij jej końce.
  2. Przełóż do garnka i zalej wodą.
  3. Lekko posól i zagotuj.
  4. Gotuj do uzyskania miękkości.
  5. Odcedź i przygotuj zasmażkę.

Zasmażka:

  1. Rozgrzej masło na patelni.
  2. Wsyp bułkę tartą i chwilę podsmażaj.
  3. Uważaj, żeby się nie przypaliła.

Na koniec przełóż fasolkę na talerz i pokrój ją z wierzchu bułką tartą. Warto jednak pamiętać, że taki sposób podania fasolki podnosi jej kaloryczność.

Fasolka szparagowa – właściwości odżywcze

Fasolka szparagowa to warzywo bogate w witaminy E, A i w przeciwutleniacze. Jest niskokaloryczna (w 100 g ma tylko 31 kalorii), zalecana jest więc osobom, które chcą stracić na wadze. Ma dużo błonnika, wspomaga układ trawienny, pozwala wyeliminować zaparcia i na długo zapewnia uczucie sytości. Oprócz tego ma wiele innych prozdrowotnych właściwości. Warzywo to jest źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne i buduje odporność organizmu.

Czytaj też:
Aromatyczne danie na chłodnie dni: Fasolka po bretońsku w sosie pomidorowym