Knedle z owocami wielu osobom kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, wakacjami u babci, latem... Dlaczego by nie odtworzyć takich smaków w swoim domu? Zwłaszcza jeśli trwa sezon na truskawki, a my uwielbiamy obiady własnej roboty.
Przepis na knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie
Składniki:
12 – 14 dużych truskawek
Ciasto twarogowe:
- 250 g mąki
- 250 g twarogu
- 30 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 30 g cukru
Bułka cynamonowa:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki cukru
- ½ łyżeczki cynamonu
- 100 g bułki tartej
Sposób przygotowania:
- Zagnieć mąkę, twaróg, jajko, żółtko, sól i cukier na ciasto.
- Ciasto zroluj w formę bagietki.
- Następnie pokrój rulon ciasta na równe kawałki.
- Na każdy kawałek ciasta połóż truskawkę.
- Owiń ciasto wokół truskawki, formując knedle.
- Zagotuj garnek wody, dosypując szczyptę soli.
- Do wrzącej wody włóż knedle, gotują ok. 10 minut.
- W międzyczasie podsmaż bułkę tartą na maśle, cukrze i cynamonie.
- Wyjmij knedle z wody, odsącz i obtocz w bułce tartej.
Smacznego!
Dlaczego warto spożywać truskawki?
Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Te owoce są bogate w kwas foliowy, witaminę C i K, potas, wapń, żelazo i przeciwutleniacze. Pobudzają układ trawienny, pracę jelit i znakomicie przyspieszają trawienie. Zawierają dużo wody, dlatego poleca się spożywać je w upały, kiedy organizm potrzebuje często się nawadniać. Można jeść je w formie surowej, koktajli na bazie jogurtów czy kefirów, dipów do makaronu, a także deserów, np. galaretek czy ciast. Dodatkowo można spożywać je na diecie odchudzającej – bez dodatku cukru mają niewiele kalorii, a zarazem pyszny smak.