Smaki lata: Knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie

Smaki lata: Knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie

Dodano: 
Knedle z truskawkami
Knedle z truskawkami Źródło: Shutterstock
Poznaj przepis na knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie, a następnie zaserwuj swojej rodzinie pyszny, letni obiad.

Knedle z owocami wielu osobom kojarzą się ze smakiem dzieciństwa, wakacjami u babci, latem... Dlaczego by nie odtworzyć takich smaków w swoim domu? Zwłaszcza jeśli trwa sezon na truskawki, a my uwielbiamy obiady własnej roboty.

Przepis na knedle z truskawkami w bułce tartej i cynamonie

Składniki:

12 – 14 dużych truskawek

Ciasto twarogowe:

  • 250 g mąki
  • 250 g twarogu
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 30 g cukru

Bułka cynamonowa:

  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 100 g bułki tartej

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieć mąkę, twaróg, jajko, żółtko, sól i cukier na ciasto.
  2. Ciasto zroluj w formę bagietki.
  3. Następnie pokrój rulon ciasta na równe kawałki.
  4. Na każdy kawałek ciasta połóż truskawkę.
  5. Owiń ciasto wokół truskawki, formując knedle.
  6. Zagotuj garnek wody, dosypując szczyptę soli.
  7. Do wrzącej wody włóż knedle, gotują ok. 10 minut.
  8. W międzyczasie podsmaż bułkę tartą na maśle, cukrze i cynamonie.
  9. Wyjmij knedle z wody, odsącz i obtocz w bułce tartej.

Smacznego!

Dlaczego warto spożywać truskawki?

Truskawki to prawdziwa bomba witaminowa. Te owoce są bogate w kwas foliowy, witaminę C i K, potas, wapń, żelazo i przeciwutleniacze. Pobudzają układ trawienny, pracę jelit i znakomicie przyspieszają trawienie. Zawierają dużo wody, dlatego poleca się spożywać je w upały, kiedy organizm potrzebuje często się nawadniać. Można jeść je w formie surowej, koktajli na bazie jogurtów czy kefirów, dipów do makaronu, a także deserów, np. galaretek czy ciast. Dodatkowo można spożywać je na diecie odchudzającej – bez dodatku cukru mają niewiele kalorii, a zarazem pyszny smak.

Czytaj też:
Trzymasz truskawki w lodówce? Popełniasz błąd


Opracowała:
Źródło: Sweet and Spicy