Stronisz od creme brûlée, bo myślisz, że bez 36-procentowej śmietany, 6 żółtek jajek i cukru nie uda ci się odtworzyć jednego z najbardziej wykwintnych francuskich deserów, którego smak mógłby być zbliżony do tradycyjnej wersji? Nic bardziej mylnego – zdrową alternatywę tej smacznej przekąski można stworzyć z zaledwie 4 składników.
Wegańskie creme brûlée – przepis na zdrowy deser w wersji FIT
Crème brûlée w dosłownym tłumaczeniu oznacza „przypalony deser”. Pierwszy przepis na ten smakołyk pojawił się w 1691 roku w słynnej książce kucharskiej François Massialota. Od tego czasu pojawiło się jednak co najmniej kilka zmienionych wersji – w tym przepis na wegański zamiennik tego deseru, który składa się wyłącznie z roślinnych składników. Jak go zrobić?
Składniki:
- 250 ml mleka roślinnego
- 50 cukru pudru (można zastąpić go innym, drobno zmielonym zamiennikiem cukru – erytrytolem, stewią itp.)
- 25 g skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki blendujemy (np. w kielichu do koktajli lub melakserze), a następnie przelewamy na patelnię i podgrzewamy cały czas mieszając – aż do momentu, aż masa zmieni konsystencję i stanie się gęsta.
Po ostudzeniu przekładamy krem do osobnego naczynia (najlepiej do szklanych kokilek), a wierzch posypujemy cukrem i karmelizujemy za pomocą specjalnego palnika.
Powstałą w ten sposób lekką skorupkę wystarczy przełamać lekkim uderzeniem łyżeczką i...voilà – francuski klasyk w nieco zmienionej wersji jest już gotowy. Potem bez wyrzutów sumienia możemy się delektować obłędnym smakiem wegańskiego creme brûlée. Bon Appétit!
Czytaj też:
Jak zrobić zdrowszą wersję tiramisu? Wystarczą tylko 3 składniki!Czytaj też:
Jak zrobić bezglutenowe brownie z... malin? Przepis na deser w wersji FIT
Dalsze rozpowszechnianie artykułu tylko za zgodą wydawcy tygodnika Wprost.
Regulamin i warunki licencjonowania materiałów prasowych.