W drugiej połowie sierpnia aż do późnych dni września zazwyczaj trwają zbiory aronii. Z owoców można wykonać m.in. nalewkę – oto przepis.
Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli działa przeciwnowotworowo i chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, chroni wzrok, obniża poziom cukru we krwi. Zaleca się ją również jako wsparcie w rekonwalescencji po ciężkich chorobach czy infekcjach.
Jednym ze sposobów wykorzystania aronii jest zrobienie z niej nalewki. Chociaż nadmierna ilość alkoholu jest niebezpieczna dla zdrowia, umiarkowane spożycie nalewki z aronii nie powinno wywołać komplikacji zdrowotnych.
Nalewka z aronii – przepis
Składniki:
- 4 kg aronii
- 1 l spirytusu
- 6 l wody
- 5 dkg liści wiśni
- 5-10 dkg imbiru
- Kilka goździków
- Kawałek laski cynamonu
- Płaska łyżka kardamonu
- Sok z 3-4 cytryn
- 0,5-0,9 l miodu
Sposób przygotowania:
- Owoce aronii mrozić przez 2-3 dni.
- Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około godzinę.
- Odstawić do następnego dnia.
- Odcedzić owoce odciskając resztkę soku.
- Całość podgrzać na średni ogniu, bez wrzenia
- Rozpuścić miód i dodaj alkohol.
- Przelać nalewkę do szklanej butelki.
Nalewka z aronii bez gotowania
Składniki:
- 1 kg aronii
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 l miodu
- 250 g cukru
Sposób przygotowania:
- Owoce zamrażać przez 2-3 dni.
- Rozmrożone owoce wsypać do słoika i zalać alkoholem.
- Odstawić na ok. 3 tygodnie.
- Po 3 tygodniach odsączyć alkohol i zasypać cukrem owocowym.
- Odstawić na kolejne dwa tygodnie.
- Po 2 tygodniach odsączyć sok i wycisnąć owoce ściereczką.
- W rondelku w niskiej temperaturze podgrzać miód i dodać do soku oraz alkoholu.
- Przelać do szklanych butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 6 miesiącach.
Czytaj też:
Sezon na superowoce, czyli jak owoce jagodowe wzmacniają naszą odporność
Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Aronia.org