Nalewka z aronii: rozgrzewający trunek na jesienne dni. Domowa receptura

Nalewka z aronii: rozgrzewający trunek na jesienne dni. Domowa receptura

Dodano: 
Nalewka z aronii
Nalewka z aronii Źródło:Shutterstock
W drugiej połowie sierpnia aż do późnych dni września zazwyczaj trwają zbiory aronii. Z owoców można wykonać m.in. nalewkę – oto przepis.

Aronia uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Ze względu na wysoką zawartość polifenoli działa przeciwnowotworowo i chroni przed rozwojem chorób cywilizacyjnych. Wspomaga pracę serca i naczyń krwionośnych, chroni wzrok, obniża poziom cukru we krwi. Zaleca się ją również jako wsparcie w rekonwalescencji po ciężkich chorobach czy infekcjach.

Jednym ze sposobów wykorzystania aronii jest zrobienie z niej nalewki. Chociaż nadmierna ilość alkoholu jest niebezpieczna dla zdrowia, umiarkowane spożycie nalewki z aronii nie powinno wywołać komplikacji zdrowotnych.

Nalewka z aronii – przepis

Składniki:

  • 4 kg aronii
  • 1 l spirytusu
  • 6 l wody
  • 5 dkg liści wiśni
  • 5-10 dkg imbiru
  • Kilka goździków
  • Kawałek laski cynamonu
  • Płaska łyżka kardamonu
  • Sok z 3-4 cytryn
  • 0,5-0,9 l miodu

Sposób przygotowania:

  1. Owoce aronii mrozić przez 2-3 dni.
  2. Wszystkie składniki oprócz miodu włożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez około godzinę.
  3. Odstawić do następnego dnia.
  4. Odcedzić owoce odciskając resztkę soku.
  5. Całość podgrzać na średni ogniu, bez wrzenia
  6. Rozpuścić miód i dodaj alkohol.
  7. Przelać nalewkę do szklanej butelki.

Nalewka z aronii bez gotowania

Składniki:

  • 1 kg aronii
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l miodu
  • 250 g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Owoce zamrażać przez 2-3 dni.
  2. Rozmrożone owoce wsypać do słoika i zalać alkoholem.
  3. Odstawić na ok. 3 tygodnie.
  4. Po 3 tygodniach odsączyć alkohol i zasypać cukrem owocowym.
  5. Odstawić na kolejne dwa tygodnie.
  6. Po 2 tygodniach odsączyć sok i wycisnąć owoce ściereczką.
  7. W rondelku w niskiej temperaturze podgrzać miód i dodać do soku oraz alkoholu.
  8. Przelać do szklanych butelek. Nalewka najlepiej smakuje po 6 miesiącach.

Czytaj też:
Sezon na superowoce, czyli jak owoce jagodowe wzmacniają naszą odporność

Źródło: Zdrowie WPROST.pl / Aronia.org