Niewielkie, żółte, kwaśne owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Chyba że ktoś się bardzo uprze. Za to w przetworach pigwa zamienia się w prawdziwą gwiazdę. Jeśli nie wiesz co zrobić z pigwy, wykorzystaj ją do zrobienia wzmacniającej odporność nalewki.
Jakie właściwości ma pigwa?
Pigwa jest bogata w witaminę C i ma jej więcej, niż cytrusy. Zawiera także żelazo, wapń, potas, miedź i fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębień, jest też pomocna przy jesiennej chandrze. Przetwory z pigwy wspomagają trawienie i łagodzą niestrawności.
Jak zrobić nalewkę z pigwy?
Najtrudniejsze i najbardziej czasochłonne jest przygotowanie owoców. Są bardzo twarde, a trzeba je pokroić i usunąć z nich gniazda nasienne. Potem jest już łatwo. Z przepisem można eksperymentować. Jeśli unikasz cukru, możesz zrobić wersję wytrawną. Wtedy kilogram pokrojonych owoców wystarczy zalać litrem wódki i odstawić tak jak pigwówkę z cukrem. Smak nalewki można wzbogacić przyprawami korzennymi, można ją też osłodzić miodem.
Jak stosować nalewkę z pigwy?
Nalewki nie można podawać dzieciom i innym osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Aby nalewka zadziałała leczniczo, nie należy pić więcej, niż 25 g dziennie. Nalewkę z pigwy można dodawać do jesiennej, rozgrzewającej herbaty.
Przepis: Pigwówka
Nalewka z pigwy wzmacnia odporność.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 1 kg dojrzałych owoców pigwy
- 1 l spirytusu
- 1/2 l wódki
- 1/2 kg cukru
Sposób przygotowania
- Przygotuj owoce i zasyp cukremOwoce pigwy pokrój na ósemki i wykrój gniazda nasienne. Pigwy nie trzeba obierać. Pokrój owoce na mniejsze kawałki. Wsyp do dużego słoja, kolejne warstwy przesypując cukrem. Zakręć i odstaw na 2-3 dni, aby owoce puściły sok.
- Nastaw nalewkęDo owoców i syropu dodaj alkohol. Zamieszaj i odstaw na co najmniej sześć tygodni. Co jakiś czas potrząsaj słojem.
- Zlej nalewkęZlej nalewkę. Przelej do butelek i odstaw na 2-3 miesiące.
Czytaj też:
Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę