Tradycyjna nalewka z pigwy. Idealna na wzmocnienie odporności

Tradycyjna nalewka z pigwy. Idealna na wzmocnienie odporności

Dodano: 
Nalewka z pigwy
Nalewka z pigwy Źródło: Shutterstock
To jedna z najbardziej popularnych w Polsce nalewek. Nic dziwnego, bo pigwówka jest ceniona nie tylko za smak, ale przede wszystkim za właściwości lecznicze.

Niewielkie, żółte, kwaśne owoce nie nadają się do jedzenia na surowo. Chyba że ktoś się bardzo uprze. Za to w przetworach pigwa zamienia się w prawdziwą gwiazdę. Jeśli nie wiesz co zrobić z pigwy, wykorzystaj ją do zrobienia wzmacniającej odporność nalewki.

Jakie właściwości ma pigwa?

Pigwa jest bogata w witaminę C i ma jej więcej, niż cytrusy. Zawiera także żelazo, wapń, potas, miedź i fosfor. Wzmacnia układ odpornościowy, pomaga łagodzić objawy przeziębień, jest też pomocna przy jesiennej chandrze. Przetwory z pigwy wspomagają trawienie i łagodzą niestrawności.

Jak zrobić nalewkę z pigwy?

Najtrudniejsze i najbardziej czasochłonne jest przygotowanie owoców. Są bardzo twarde, a trzeba je pokroić i usunąć z nich gniazda nasienne. Potem jest już łatwo. Z przepisem można eksperymentować. Jeśli unikasz cukru, możesz zrobić wersję wytrawną. Wtedy kilogram pokrojonych owoców wystarczy zalać litrem wódki i odstawić tak jak pigwówkę z cukrem. Smak nalewki można wzbogacić przyprawami korzennymi, można ją też osłodzić miodem.

Jak stosować nalewkę z pigwy?

Nalewki nie można podawać dzieciom i innym osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Aby nalewka zadziałała leczniczo, nie należy pić więcej, niż 25 g dziennie. Nalewkę z pigwy można dodawać do jesiennej, rozgrzewającej herbaty.

Przepis: Pigwówka

Nalewka z pigwy wzmacnia odporność.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców pigwy
  • 1 l spirytusu
  • 1/2 l wódki
  • 1/2 kg cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj owoce i zasyp cukremOwoce pigwy pokrój na ósemki i wykrój gniazda nasienne. Pigwy nie trzeba obierać. Pokrój owoce na mniejsze kawałki. Wsyp do dużego słoja, kolejne warstwy przesypując cukrem. Zakręć i odstaw na 2-3 dni, aby owoce puściły sok.
  2. Nastaw nalewkęDo owoców i syropu dodaj alkohol. Zamieszaj i odstaw na co najmniej sześć tygodni. Co jakiś czas potrząsaj słojem.
  3. Zlej nalewkęZlej nalewkę. Przelej do butelek i odstaw na 2-3 miesiące.

Czytaj też:
Sezon na jarzębinę. Zrób z niej nalewkę, która odtruje wątrobę