Zdrowe koktajle z forsycją. Jak wykorzystać kwiaty do zrobienia wiosennego smoothie?

Zdrowe koktajle z forsycją. Jak wykorzystać kwiaty do zrobienia wiosennego smoothie?

Dodano: 
Forsycję warto dodawać do wiosennych koktajli
Forsycję warto dodawać do wiosennych koktajliŹródło:Shutterstock / ElenVik
Żółte kwiaty forsycji są jadalne i bardzo zdrowe. Warto dodawać je do wiosennych do koktajli. Są idealne na wzmocnienie odporności.

Kwiaty forsycji są nie tylko ozdobą wiosennych ogrodów i bukietów. To pełne witamin i mikroelementów zdrowe kwiaty jadalne. Możesz je wykorzystać do przygotowania wzmacniających odporność wiosennych koktajli.

Jak zrobić koktajle z forsycją?

Forsycja ma delikatny smak, więc tak naprawdę będzie pasowała do wielu połączeń smakowych. Do koktajlu możesz dodać całe kwiaty forsycji. Oto pięć receptur na zdrowe koktajle:

  • garść kwiatów forsycji, 1 awokado, garść liści szpinaku, sok z limonki, woda
  • garść kwiatów forsycji, 1 banan, mango, jogurt naturalny
  • garść kwiatów forsycji, 1 banan, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, łyżka płatków owsianych, woda lub sok jabłkowy
  • garść kwiatów forsycji, 1 obrane jabłko, garść natki pietruszki lub liści młodej pokrzywy, mleko migdałowe
  • garść kwiatów forsycji, łyżeczka miodu, sok marchewkowy, łyżka soku z cytryny

W każdym przypadku sposób przygotowania jest taki sam: wystarczy zmiksować na gładko wszystkie składniki, a gęstość koktajlu możesz regulować, dodając mniej lub więcej wody czy innego płynu. Kwiaty forsycji możesz także wykorzystać do dekoracji smoohie. Koktajle najlepiej podawać od razu.

Jeśli nie masz krzewu forsycji w ogrodzie, gałązki z kwiatami można trzymać w wazonie i w razie potrzeby dodawać do potraw.

Dlaczego warto jeść forsycję?

Forsycja to doskonałe źródło rutyny. Rutyna wspiera odporność, ale też uelastycznia naczynia krwionośne. Kwiaty forsycji mają działanie antyoksydacyjne, przeciwalgericzne i przeciwzapalne. Forsycja sprzyja także urodzie, nie bez powodu stosuje się ją także w kosmetyce. Składniki zawarte w tych kwiatach poprawiają wygląd skóry.

Czytaj też:
Wiosenny przysmak prosto z krzaka. Dlaczego warto jeść forsycję?