Wiosenna sałatka ziemniaczana. Wystarczy pięć składników

Wiosenna sałatka ziemniaczana. Wystarczy pięć składników

Dodano: 
Wiosenna sałatka ziemniaczana
Wiosenna sałatka ziemniaczana Źródło:Shutterstock / Kolpakova Svetlana
Ziemniaki, jajko, rzodkiewka, ogórek i szczypiorek – te pięć składników wystarczy, aby zrobić lekką i zdrową wiosenną sałatkę.

Wiosenne posiłki powinny być lekkie i pełne witamin – chodzi przecież o to, aby wzmocnić organizm po zimie, ale nie przeciążać go ciężkostrawnymi potrawami. Poza tym wiele osób wiosną chce zadbać o zdrową sylwetkę. Ta sałatka z pewnością w tym pomoże. Jednocześnie dzięki ziemniakom i jajkom doda energii, więc może być nie tylko dodatkiem, ale i pełnowartościowym daniem (świetnie się sprawdzi jako lekka kolacja).

Jakie ziemniaki dodać do sałatki?

Kupując ziemniaki na sałatkę, zwróć uwagę na ich typ kulinarny. Te sałatkowe oznaczone są symbolem A. Takie ziemniaki zawierają mniej skrobi, po ugotowaniu są twarde i nie rozpadają się. Do sałatki możesz też wykorzystać drobne młode ziemniaki – będą efektownie się prezentować podane w całości lub przekrojone na połówki.

Jak zrobić wiosenną sałatkę z ziemniaków?

Nie ma nic prostszego – wystarczy wymieszać wszystkie składniki. Sekretem sałatki jest olej lniany, który doda jej charakterystycznego smaku. Ale z dodatkami możesz eksperymentować. Doskonale sprawdzi się tu także lekki sos na bazie jogurtu naturalnego – na przykład czosnkowo-koperkowy lub z dodatkiem świeżej mięty. W sezonie możesz wykorzystać także czosnek niedźwiedzi. Jeśli z kolei nie przepadasz za olejem lnianym, możesz go z powodzeniem zastąpić innym ulubionym lub oliwą z oliwek. Do tej sałatki będzie pasował również klasyczny sos winegret.

Jeśli masz ochotę, do sałatki możesz także dodać chude mięso (np. grillowaną pierś z kurczaka), wędzonego łososia lub grillowane owoce morza.

Przepis: Sałatka ziemniaczana z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką

Lekka i prosta sałatka idealna na wiosnę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych
  • pęczek rzodkiewki
  • ogórek szklarniowy
  • 2-3 ugotowane na twardo jajka
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • odrobina soku z cytryny
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj warzywa i jajkaZiemniaki pokrój na mniejsze kawałki, ogórki i rzodkiewkę w plasterki, jajka w ćwiartki. Posiekaj drobno szczypiorek.
  2. Zrób sałatkęWymieszaj warzywa i jajka, skrop olejem lnianym i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Posyp szczypiorkiem i podawaj.

Czytaj też:
Ta prosta sztuczka sprawi, że twoje koktajle będą zdrowsze