Najlepszy przepis na kompot z truskawek. Większość popełnia podstawowy błąd

Najlepszy przepis na kompot z truskawek. Większość popełnia podstawowy błąd

Dodano: 
Kompot z truskawek
Kompot z truskawek Źródło:Shutterstock / Klimatis019
Domowy kompot z truskawek bije na głowę niezdrowe, słodzone napoje i jest idealny na upalne dni. Jak go zrobić, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych owoców? Jest jeden sekret.

Kojarzy się z wakacjami u babci i letnią beztroską. Kompot z truskawek robi się łatwo, ale wiele osób popełnia jeden błąd, który sprawia, że truskawki są rozgotowane. Wystarczy prosta sztuczka, aby truskawki pozostały całe, a kompot miał wyjątkowy smak.

Właściwości kompotu z truskawek

Truskawki nie zawierają tłuszczu ani cholesterolu. To niskokaloryczne owoce pełne witamin i mikroelementów. Kompot z truskawek, mimo obróbki termicznej zachowuje wiele z nich. Ważne jednak, aby przyrządzić kompot według dobrego przepisu. Przeczytaj więcej na temat prozdrowotnych właściwości truskawek.

Jak zrobić idealny kompot z truskawek?

Sekretem jest to, aby nie gotować truskawek, a jedynie wrzucić je na wrzącą wodę z cukrem i w tym momencie wyłączyć gaz. Delikatne owoce nie rozpadną się, kompot nabierze wyjątkowego smaku. Będzie nie tylko klarowny, ale też zdrowszy, niż kompoty z przepisów, gdzie trzeba gotować truskawki.

Truskawki z takiego kompotu smakują wybornie i można się nimi zajadać albo dodać je do deserów. Jeśli chcesz dodać do kompotu rabarbar albo jabłka, to wrzuć je wcześniej i gotuj chwilę, a truskawki dodaj na sam koniec. Smak kompotu można wzbogacać, dodając do już przestudzonego plasterki cytryny albo świeżą miętę. Do gotującej się wody można z kolei dodać laskę wanilii i potem pozostawić ją w kompocie. Kompot z truskawek jest idealnym dodatkiem do letnich obiadów i napojem, który można pić przez cały dzień.

Ilość cukru w przepisie można regulować według własnego uznania. Jeśli zależy ci na ograniczaniu cukru w diecie, zmniejsz jego ilość. Kompot można posłodzić miodem (np. lipowym), ale trzeba pamiętać, że to zmieni smak napoju. Wówczas zagotuj samą wodę, dodaj truskawki, jak w przepisie, a kiedy kompot nieco przestygnie, dosłodź miodem.

Przepis: Kompot z truskawek

Zdrowy kompot z truskawek to idealny napój na upalne dni.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 2 l wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • opcjonalnie: plasterki cytryny lub listki mięty

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj składnikiTruskawki umyj, usuń szypułki, w dużym garnku doprowadź do wrzenia wodę z cukrem.
  2. Zrób kompotWsyp truskawki do gotującej się wody i wyłącz gaz. Przykryj i odstaw do ostudzenia. Do chłodnego kompotu możesz dodać plastry cytryny lub listki mięty.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na syrop z kwiatów czarnego bzu. Niezastąpiony przy infekcjach

Opracowała:
Źródło: Zdrowie WPROST.pl