Czarny bez kwitnie w maju i czerwcu. Białe kwiaty (podobnie jak później owoce) to cenny surowiec zielarski. W domu łatwo zrobisz z nich syrop, który ma nie tylko właściwości zdrowotne, ale i dobrze smakuje. W niektórych regionach na taki syrop mówi się hyćka.
Właściwości kwiatów czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu są niezastąpione jeśli chodzi o pomoc w łagodzeniu infekcji górnych dróg oddechowych. Działają wykrztuśnie, napotnie, pomagają uporać się z katarem. Pomagają wzmacniać odporność, działają moczopędnie i antywirusowo. Od lat napary czy syrop z kwiatów czarnego bzu jest polecany w medycynie naturalnej jako środek przeciwgorączkowy.
Jak zbierać kwiaty czarnego bzu?
Kwiaty czarnego bzu można zbierać samodzielnie, ważne, aby wybrać krzewy rosnące z dala od ruchliwych ulic i innych źródeł zanieczyszczenia. Wystarczy odcinać baldachy. Najlepiej w momencie, kiedy kwiaty nie są w pełni rozwinięte. Przed dalszym przetwarzaniem warto rozłożyć je na papierze lub płótnie i zostawić na kilkadziesiąt minut, aby pozbyć się niechcianych owadów.
Do czego wykorzystać syrop kwiatów z czarnego bzu?
Hyćkę czy po prostu syrop z kwiatów czarnego bzu można dodawać do herbaty, rozcieńczać z wodą i pić podczas infekcji, ale też w każdym dowolnym momencie, ponieważ to zwyczajnie smaczny napój o charakterystycznym delikatnym smaku podkręconym przez dodatek cytryny. Syrop z kwiatów czarnego bzu można też wykorzystać, jak każdy inny syrop (np. jako zamiennik syropu z agawy czy syropu klonowego). Można nim polać lody, naleśniki, dodać do kremu do przełożenia tortu czy innego ciasta.
Przepis: Syrop z kwiatów czarnego bzu
Leczniczy syrop z kwiatów czarnego bzu jest także świetnym dodatkiem do napojów i deserów.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 48 godz.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 8
Składniki
- 30-40 baldachów kwiatowych czarnego bzu
- 1 litr wody
- 0,75 kg cukru
- 3-4 cytryny
Sposób przygotowania
- Uszykuj syrop i kwiatyZ wody i cukru zagotuj syrop. Kwiaty oddziel od gałązek. Cytrynę sparz i pokrój w plastry. W dużym naczyniu ułóż kwiaty, plastry cytryny i odstaw na 2 dni.
- Pasteryzuj syropSyrop odcedź, przelej do wyparzonych butelek lub słoiczków. Pasteryzuj 15-20 minut.
Czytaj też:
Domowy syrop z kwiatów akacji. Dobry do herbaty, pomoże przy problemach z nerkamiCzytaj też:
Lecznicza nalewka z pędów sosny. Sprawdzony przepis na nalewkę sosnową