Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby

Chcesz w zimę przyrządzić pyszne tagiatelle z grzybami? Zawekuj teraz grzyby

Dodano: 
Grzyby
Grzyby Źródło: Archiwum prywatne
Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.

Sezon na grzyby jest krótki, dlatego warto przygotować z nich przetwory, aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów jest uduszenie grzybów z warzywami i zawekowanie ich. Do duszenia nadają się wszystkie rodzaje grzybów. Warto jedynie pamiętać, aby podczas duszenia kurek dodać więcej wody, ponieważ są twardsze i zawierają mniej wody niż inne odmiany grzybów.

Inne sposoby przygotowania grzybów do słoików:

  • smażenie – nadają się do tego zwłaszcza rydze, kurki, borowiki, pieczarki i podgrzybki;
  • solenie – do solenia najlepiej wykorzystać borowiki, maślaki, gąski, rydze i kurki. Należy jednak pamiętać, że zanim dodamy je do innych potraw, trzeba je wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się soli;
  • suszenie – do suszenia najlepsze są odmiany borowików, koźlarzy i podgrzybków;
  • marynowanie – do marynowania można wykorzystać twarde odmiany grzybów. Wszystkie zamarynowane grzyby należy w marynacie pasteryzować;
  • mrożenie – mrozi się najlepszej jakości grzyby, mogą być ugotowane lub surowe;
  • kiszenie – idealne do tego są rydze, opieńki, gąski i kurki.

Wypróbuj przepis na grzyby ze słoika

Przepis: Grzyby ze słoika

grzyby, przetwory

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • świeże grzyby leśne (dowolne): 1 kilogram
  • olej: 1 szklanka
  • woda: 1 szklanka
  • cukier: 4 łyżki
  • ocet (można trochę więcej): 4 łyżki
  • mielona słodka papryka: 1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
  • cebula: 0.5 sztuki
  • sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
  • pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
  • liść laurowy: 3 sztuki
  • marchew (kilka plasterków surowej marchewki do smaku): 1 sztuka

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzybówGrzyby dokładnie oczyszczamy, obgotowujemy i odcedzamy.
  2. Przygotowanie dodatkówCebule kroimy w półplasterki i obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy do grzybów.
  3. DuszenieGrzyby i cebule dusimy na patelni. Wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 minut.
  4. Doprawienie grzybówPod koniec duszenia doprawiamy mieloną papryką, mieszamy.
  5. PasteryzacjaGorącą potrawę wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15

    Czytaj też:
    Suszarka do grzybów, owoców i warzyw. Czym się kierować przy zakupie?
Opracowała:
Źródło: przeslijprzepis
 0

Czytaj także