Sezon grzybowy w pełni, można do woli delektować się daniami z grzybów. Tym, którzy potrawy z grzybów chcą jeść przez cały rok, podpowiadamy, jak pyszny sos grzybowy zamknąć w słoiku. Wypróbuj przepis.
Sezon na grzyby jest krótki, dlatego warto przygotować z nich przetwory, aby móc cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Jednym ze sposobów jest uduszenie grzybów z warzywami i zawekowanie ich. Do duszenia nadają się wszystkie rodzaje grzybów. Warto jedynie pamiętać, aby podczas duszenia kurek dodać więcej wody, ponieważ są twardsze i zawierają mniej wody niż inne odmiany grzybów.
Inne sposoby przygotowania grzybów do słoików:
- smażenie – nadają się do tego zwłaszcza rydze, kurki, borowiki, pieczarki i podgrzybki;
- solenie – do solenia najlepiej wykorzystać borowiki, maślaki, gąski, rydze i kurki. Należy jednak pamiętać, że zanim dodamy je do innych potraw, trzeba je wymoczyć w wodzie, aby pozbyć się soli;
- suszenie – do suszenia najlepsze są odmiany borowików, koźlarzy i podgrzybków;
- marynowanie – do marynowania można wykorzystać twarde odmiany grzybów. Wszystkie zamarynowane grzyby należy w marynacie pasteryzować;
- mrożenie – mrozi się najlepszej jakości grzyby, mogą być ugotowane lub surowe;
- kiszenie – idealne do tego są rydze, opieńki, gąski i kurki.
Wypróbuj przepis na grzyby ze słoika
Przepis: Grzyby ze słoika
grzyby, przetwory
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- świeże grzyby leśne (dowolne): 1 kilogram
- olej: 1 szklanka
- woda: 1 szklanka
- cukier: 4 łyżki
- ocet (można trochę więcej): 4 łyżki
- mielona słodka papryka: 1 łyżka
- koncentrat pomidorowy: 3 łyżki
- cebula: 0.5 sztuki
- sól (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- pieprz (do smaku wg. uznania): 2 szczypty
- liść laurowy: 3 sztuki
- marchew (kilka plasterków surowej marchewki do smaku): 1 sztuka
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzybówGrzyby dokładnie oczyszczamy, obgotowujemy i odcedzamy.
- Przygotowanie dodatkówCebule kroimy w półplasterki i obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy do grzybów.
- DuszenieGrzyby i cebule dusimy na patelni. Wlewamy wodę, dodajemy cukier, ocet, olej, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Dusimy około 15 minut.
- Doprawienie grzybówPod koniec duszenia doprawiamy mieloną papryką, mieszamy.
- PasteryzacjaGorącą potrawę wkładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy około 15
Źródło: przeslijprzepis