Dynia to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw. Jest popularna przede wszystkim jako podstawa zup czy ciast, ale można też z niej zrobić pyszne jesienne sałatki, które już samym wyglądem dodają energii i poprawiają humor. Sama dynia jest niskokaloryczna, a jednocześnie pełna cennych dla zdrowia składników.
Jaką dynię wybrać do sałatki?
Tak naprawdę sprawdzi się każda dynia, jednak te twardsze odmiany należy przetrzymać nieco dłużej w piekarniku. Chodzi też o to, aby kawałki dyni nie rozpadły się. Najlepiej sprawdzić w trakcie pieczenia konsystencję dyniowych kostek. Powinny być miękkie, ale nie rozpadać się na widelcu.
Jak zrobić sałatkę z pieczonej dyni?
Traktuj nasz przepis jako inspirację, bo pieczona dynia doskonale komponuje się także z innymi składnikami. Nie masz szpinaku? Wykorzystaj rukolę. Nie masz sera pleśniowego? Dodaj fetę lub kozi ser. Do pieczonej dyni doskonale będzie pasować również pieczony burak, świeża gruszka, granat, świeże i suszone śliwki.
Do tego typu sałatek najlepiej pasuje sos winegret (sprawdź, jak zrobić sos winegret). W wersji „na szybko” po prostu skrop sałatkę dobrej jakości olejem lub oliwą oraz octem balsamicznym lub cytryną. Nie zapomnij o posypaniu sałatki zdrowymi nasionami czy orzechami. Wykorzystaj to, co masz akurat w domu: pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, piniole i orzechy włoskie.
Jak jeść sałatkę z dyni?
Sałatka z dyni może być dodatkiem (np. do białych mięs) lub samodzielnym daniem. Świetnie sprawdzi się na zdrową kolację. Możesz ją podać z chrupiącymi grzankami.
Przepis: Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku
Zdrowa sałatka na jesienne dni.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- dwie szklanki pokrojonej w kostkę dyni
- 150 g sera z niebieską pleśnią
- opakowanie szpinaku baby
- garść ulubionych pestek i orzechów (np. pestki dyni, słonecznika, piniole)
- olej rzepakowy dobrej jakości
- gałązka rozmarynu
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Upiecz dynięDynię pokrojoną w kostkę rozsyp na blasze, skrop oliwą z oliwek, posyp solą, dołóż kawałki świeżego rozmarynu. Piecz w temperaturze 180 st. C do miękkości (15-20 minut w zależności od rodzaju dyni).
- Uszykuj sałatkęZiarna upraż na rozgrzanej patelni. Rozdrobnij ser. Olej rzepakowy wymieszaj z solą, pieprzem i octem balsamicznym. Liście szpinaku wymieszaj z sosem, dodaj ser, ułóż na wszystkim kawałki dyni i posyp uprażonymi ziarnami.
Czytaj też:
Przepis na rozgrzewającą zupę z dyni. Ten dodatek cię zaskoczyCzytaj też:
Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut