Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut

Zdrowy przepis na budyń z dyni. Zrobisz go w kilkanaście minut

Dodano: 
Budyń dyniowy
Budyń dyniowy Źródło: Shutterstock / Ildi Papp
Wystarczy dynia i kilka składników, aby zrobić ten zdrowy deser. Budyń dyniowy to także idealna opcja na zdrową przekąskę w ciągu dnia.

Dynia to jeden z najzdrowszych jesiennych produktów. Jest niskokaloryczna, lekkostrawna, a zawarte w niej witaminy i inne składniki wpływają pozytywnie na zdrowie całego organizmu: m.in działają przeciwnowotworowo, wspierają zdrowie oczu, skóry i włosów, pomagają utrzymać prawidłową pracę układu pokarmowego i dobrze wpływają na serce.

Jak zrobić puree z dyni?

Do zrobienia dyniowego budyniu potrzebne jest puree. Zawsze warto je mieć pod ręką (puree można mrozić lub pasteryzować), bo może być bazą deserów, ciast, zup i sosów. Puree można zrobić z każdego rodzaju dyni, ale polecamy wykorzystać dynię Hokkaido. Jej zaletą jest to, że można ją przetwarzać razem ze skórką.

Aby uzyskać puree, dynię najprościej upiec do miękkości i zmiksować. Do pieczenia trzeba ją pokroić w mniejsze kawałki.

Jak zrobić zdrowy budyń z dyni?

To deser, który mogą jeść dzieci i dorośli. Prosty przepis można dostosować do własnych upodobań – na przykład w wersji wegańskiej wystarczy zamiast tradycyjnego mleka dodać ulubiony napój roślinny, na przykład mleko migdałowe.

Można też zmieniać smak budyniu – pasują do niego wszelkie przyprawy korzenne (sprawdzi się też mieszkanka przypraw do piernika), można też dodać kakao lub karob, aby uzyskać budyń czekoladowy. Do budyniu można też zetrzeć odrobinę świeżego imbiru. To zaostrzy smak, ale jednocześnie będzie też świetnym remedium na jesienne infekcje.

Budyń można podawać z ulubionymi dodatkami: pestkami, orzechami, owocami czy w mniej zdrowej wersji, także z bitą śmietaną.

Przepis: Budyń z dyni

Zdrowy deser dla całej rodziny.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
3

Składniki

  • szklanka puree z dyni
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • garść pestek dyni do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj budyńPuree z dyni podgrzej, dodaj syrop z agawy i cynamon. W tym czasie wymieszaj dokładnie mleko z mąką ziemniaczaną. Wlej do puree z dyni i zagotuj cały czas mieszając. Ziarenka dyni upraż na suchej patelni.
  2. Podaj deserGotowy budyń przelej do miseczek lub innych naczyń. Posyp uprażonymi pestkami dyni. Podawaj na ciepło lub na zimno.