Lekkie carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce. Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Lekkie carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce. Leszek Wodnicki dla „Wprost”

Dodano: 
Carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce
Carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulceŹródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
To lekkie i bardzo wiosenne danie. – Proponuję podać to carpaccio zamiast świątecznej sałatki jarzynowej i jestem pewien: goście będą zachwyceni! – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis specjalnie dla „Wprost”.

Przygotowanie tego dania zajmie nie więcej, niż 30 minut, dlatego to propozycja dla zabieganych. Choć nie wymaga wiele czasu, to efekt jest zachwycający i my osobiście potwierdzamy: to carpaccio smakuje obłędnie!

Proste danie z najdroższą przyprawą świata

– To danie proste, szybkie do wykonania, składniki są łatwo dostępne, pachnie wiosną, świeżością, połączenie awokado z jajkiem w koszulce, wypływającym żółtkiem, do tego fantastyczne dressing i dip. Piękna kompozycja na talerzu i mamy wspaniałe danie na Wielkanoc – mówi Leszek Wodnicki.

Jak podkreśla, bohaterem dania jest najdroższa przyprawa świata, która jest składnikiem dipu. – Niektórzy twierdzą, że szafran daje tylko piękny kolor, ja uważam, że daje też aromat – mówi.

Jak zrobić idealne jajko w koszulce?

Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki. Woda do gotowania takiego jajka musi być zaprawiona cukrem i octem. Leszek Wodnicki zdradza też prosty trik, który sprawi, że jajko będzie miało ładny kształt: należy zamieszać energicznie wodę przed wrzuceniem jajka, aby utworzyć wir i to na wir wlewać jajko. Ważne jest, aby nie gotować jajka zbyt długo: żółtko powinno pozostać płynne.

Jak podawać carpaccio z jajkiem w koszulce?

Aby efektownie podać danie, jajko można ułożyć na gniazdku zrobionym z cienkich pasków szaparagów. Przed podaniem należy jajko delikatnie rozciąć, aby płynne żółtko mogło wypłynąć. Jedząc danie, należy wymieszać na talerzu składniki. – Odejdźmy od ciężkich i ociekających majonezem dań na święta. Ja proponuję podać to carpaccio zamiast świątecznej sałatki jarzynowej i jestem pewien: goście będą zachwyceni! – mówi Leszek Wodnicki.

Carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce

Przepis: Carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce

Przepis Leszka Wodnickiego na oryginalne danie z jajkiem w koszulce.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 4 jajka
  • 100 g pieczarek
  • 1-2 awokado
  • 250 g zielonych szparagów
  • mały pęczek cienkiego szczypiorku
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki ciepłego bulionu
  • 200 g creme fraiche (lub śmietany 18%)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z limonki
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • mikroliście do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki, zrób dressing
    Uszykuj składniki, zrób dressing
    Przygotuj wszystkie składniki. Zrób dressing: sok z limonki, cukier, pokrojony drobno czosnek i część szczypiorku, sól oraz pieprz wymieszaj z oliwą.
  2. Zrób dip z szafranem
    Zrób dip z szafranem
    Szafran rozpuść rozpuścić w ciepłym bulionie, wymieszaj z jogurtem i creme fraiche (lub śmietaną 18%). Dip dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać odrobinę szczypiorku.
  3. Zrób jajko w koszulce
    Zrób jajko w koszulce
    Ugotuj jajka w koszulce (czyli bez skorupki). Do wody dodaj ocet i sól. Zagotuj i zrób wir (zamieszaj wodę energicznie). Wlej jajko i gotuj ok. 2 - 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i w środku płynne żółtko.
  4. Pokrój awokado, szparagi i pieczarki
    Pokrój awokado, szparagi i pieczarki
    Awokado pokrój nożem na cienkie plasterki. To krojenia pieczarek najlepiej wykorzystać mandolinę, a do robienia pasków ze szparagów – obieraczkę.
  5. Ułóż warzywa i skrop dressingiem
    Ułóż warzywa i skrop dressingiem
    Pieczarki i awokado rozłóż na całym talerzu. Z pasków szparagów ułóż coś w rodzaju gniazdka dla jajka w koszulce. Skrop wszystko dressingiem.
  6. Podaj danie
    Podaj danie
    Ułóż jajko na środku talerza (w gniazdku ze szparagów) i polej dipem z szafranem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj mikroliśćmi.

Leszek Wodnicki i jego danieLeszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy będą pojawiać się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.

Czytaj też:
Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”
Czytaj też:
Awokado – dlaczego korzystnie wpływa na stan zdrowia?

Źródło: odzywianie.wprost.pl