Przygotowanie tego dania zajmie nie więcej, niż 30 minut, dlatego to propozycja dla zabieganych. Choć nie wymaga wiele czasu, to efekt jest zachwycający i my osobiście potwierdzamy: to carpaccio smakuje obłędnie!
Proste danie z najdroższą przyprawą świata
– To danie proste, szybkie do wykonania, składniki są łatwo dostępne, pachnie wiosną, świeżością, połączenie awokado z jajkiem w koszulce, wypływającym żółtkiem, do tego fantastyczne dressing i dip. Piękna kompozycja na talerzu i mamy wspaniałe danie na Wielkanoc – mówi Leszek Wodnicki.
Jak podkreśla, bohaterem dania jest najdroższa przyprawa świata, która jest składnikiem dipu. – Niektórzy twierdzą, że szafran daje tylko piękny kolor, ja uważam, że daje też aromat – mówi.
Jak zrobić idealne jajko w koszulce?
Jajko w koszulce to jajko gotowane bez skorupki. Woda do gotowania takiego jajka musi być zaprawiona cukrem i octem. Leszek Wodnicki zdradza też prosty trik, który sprawi, że jajko będzie miało ładny kształt: należy zamieszać energicznie wodę przed wrzuceniem jajka, aby utworzyć wir i to na wir wlewać jajko. Ważne jest, aby nie gotować jajka zbyt długo: żółtko powinno pozostać płynne.
Jak podawać carpaccio z jajkiem w koszulce?
Aby efektownie podać danie, jajko można ułożyć na gniazdku zrobionym z cienkich pasków szaparagów. Przed podaniem należy jajko delikatnie rozciąć, aby płynne żółtko mogło wypłynąć. Jedząc danie, należy wymieszać na talerzu składniki. – Odejdźmy od ciężkich i ociekających majonezem dań na święta. Ja proponuję podać to carpaccio zamiast świątecznej sałatki jarzynowej i jestem pewien: goście będą zachwyceni! – mówi Leszek Wodnicki.
Przepis: Carpaccio z pieczarkami, awokado, szparagami i jajkiem w koszulce
Przepis Leszka Wodnickiego na oryginalne danie z jajkiem w koszulce.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 4 jajka
- 100 g pieczarek
- 1-2 awokado
- 250 g zielonych szparagów
- mały pęczek cienkiego szczypiorku
- szczypta szafranu
- 2 łyżki ciepłego bulionu
- 200 g creme fraiche (lub śmietany 18%)
- 100 g jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z limonki
- szczypta cukru
- sól i pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu winnego
- mikroliście do dekoracji
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki, zrób dressingPrzygotuj wszystkie składniki. Zrób dressing: sok z limonki, cukier, pokrojony drobno czosnek i część szczypiorku, sól oraz pieprz wymieszaj z oliwą.
- Zrób dip z szafranemSzafran rozpuść rozpuścić w ciepłym bulionie, wymieszaj z jogurtem i creme fraiche (lub śmietaną 18%). Dip dopraw solą i pieprzem. Możesz dodać odrobinę szczypiorku.
- Zrób jajko w koszulceUgotuj jajka w koszulce (czyli bez skorupki). Do wody dodaj ocet i sól. Zagotuj i zrób wir (zamieszaj wodę energicznie). Wlej jajko i gotuj ok. 2 - 3 minuty. Po tym czasie wyciągnij jajko łyżką cedzakową i odsącz na papierowym ręczniku. Prawidłowo przyrządzone jajko w koszulce powinno mieć ścięte białko i w środku płynne żółtko.
- Pokrój awokado, szparagi i pieczarkiAwokado pokrój nożem na cienkie plasterki. To krojenia pieczarek najlepiej wykorzystać mandolinę, a do robienia pasków ze szparagów – obieraczkę.
- Ułóż warzywa i skrop dressingiemPieczarki i awokado rozłóż na całym talerzu. Z pasków szparagów ułóż coś w rodzaju gniazdka dla jajka w koszulce. Skrop wszystko dressingiem.
- Podaj danieUłóż jajko na środku talerza (w gniazdku ze szparagów) i polej dipem z szafranem. Posyp szczypiorkiem i udekoruj mikroliśćmi.
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy będą pojawiać się cyklicznie (co sobotę) na wprost.pl.
Czytaj też:
Tatar z łososia z awokado i ryżem. Leszek Wodnicki dla „Wprost”Czytaj też:
Awokado – dlaczego korzystnie wpływa na stan zdrowia?