Co proponuje brytyjska para królewska na lunch koronacyjny? Poznaj przepis na to danie

Co proponuje brytyjska para królewska na lunch koronacyjny? Poznaj przepis na to danie

Dodano: 
Quiche ze szpinakiem
Quiche ze szpinakiem Źródło:Shutterstock
Zamiast tradycyjnego „kurczaka koronacyjnego”, którego serwowano podczas lunchu z okazji koronacji królowej Elżbiety II w 1953 roku, nowa para królewska wybrała danie, które odzwierciedla zamiłowanie Karola i Kamili do warzyw i zdrowego trybu życia. Daniem tym łatwo się podzielić, można podać je na ciepło lub zimno i powinno trafić w gust wielu osób. Poznaj przepis na „quiche koronacyjny”, którym Brytyjczycy będą delektować się podczas Wielkiego Lunchu Koronacyjnego.

Koronacja Karola III i Królowej Kamili odbędzie się w Londynie 6 maja. Równie ważnym wydarzeniem, szczególnie dla zwykłych Brytyjczyków jest Wielki Lunch Koronacyjny, który z kolei będzie celebrowany 7 maja. Ma on na celu zgromadzenie lokalnych społeczności, aby świętować koronację i dzielić się jedzeniem. W Wielkiej Brytanii zaplanowano już prawie 4 tys. takich spotkań mieszkańców, które odwiedzą członkowie rodziny królewskiej.

Co królewska para wybrała na Wielki Lunch Koronacyjny?

Para królewska osobiście już w kwietniu, po konsultacji z królewskim szefem kuchni, Markiem Flanaganem wybrała quiche koronacyjny (ang. Coronation Quiche) na danie, które ma być serwowane na lunchu koronacyjnym. Przepistutorial wideo, jak to danie przygotować, zostały udostępnione na oficjalnej stronie rodziny królewskiej royal.uk i na jej kanałach społecznościowych. Danie to opisywane jest jako połączenie chrupiącego, lekkiego ciasta z delikatnym smakiem szpinaku, bobu i świeżego estragonu.

Królewska para stawia na zdrowe odżywianie

To danie symbolizuje też podejście nowych monarchów do kwestii odżywiania, w kraju, gdzie ok. 60 proc. społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość. Para królewska stawia na owoce i warzywa, najlepiej ekologiczne i z własnych upraw. Karol był zaangażowany w ideę upraw organicznych w czasach, gdy było to uznawane za nowość, a nawet dziwactwo. Ponad 30 lat temu przekształcił duże obszary Highgrove House, swojej posiadłości na zachód od Londynu w ekologiczne gospodarstwo rolne, zakładając jednocześnie firmę spożywczą dostarczającą żywność ekologiczną do luksusowych sklepów spożywczych. Zyski przeznaczane są na cele charytatywne.

W Wielkiej Brytanii mówi się, że Karol chce być królem „na nowe czasy”, który będzie chciał przekonać Brytyjczyków uwielbiających bekon i frytki do przejścia na zdrową i przyjazną dla klimatu dietę, którą sam stosuje.

Wypróbuj przepis na quiche koronacyjny

Przepis: Quiche z bobem

przepis na quiche

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • Ciasto:
  • 125 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 25 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 25 g smalcu
  • 2 łyżki mleka
  • lub 250 g gotowego ciasta kruchego
  • Nadzienie:
  • 125 ml mleka
  • 175 ml śmietany kremówki
  • 2 średnie jajka
  • 1 łyżka stołowa posiekanego świeżego estragonu,
  • sól i pieprz
  • 100 g startego sera cheddar,
  • 180 g gotowanego szpinaku, lekko posiekanego
  • 60 g ugotowanego bobu

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciastoPrzesiej mąkę i sól do miski, dodaj tłuszcze i rozcieraj mieszankę czubkami palców, aż uzyskasz konsystencję przypominającą okruchy chleba. Dodaj mleko i połącz składniki, aby uzyskać ciasto.
  2. Wstaw ciasto do lodówkiPrzykryj ciasto i schowaj do lodówki na ok. 30-45 minut.
  3. Rozwałkuj ciastoLekko oprósz blat mąką i rozwałkuj ciasto na okrąg nieco większy niż góra formy do zapiekania, na grubość około 5 mm.
  4. daj odpocząć ciastuWyłóż formę ciastem, uważając, aby nie powstały żadne dziury, by nadzienie nie wyciekało. Przykryj foremkę i daj ciastu odpocząć przez kolejne 30 minut w lodówce.
  5. Rozgrzej piekarnik do 190°C.Połóż na ciasto papier do pieczenia i obciąż fasolą (lub specjalnymi ceramicznymi kulkami do pieczenia) i piecz przez 15 minut, po czym usuń papier i obciążenie. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160°C.
  6. Przygotuj masę do zalania warzywUbij mleko, śmietanę, jajka, zioła i przyprawy.
  7. Połącz składnikiNa zapieczonym spodzie rozsyp 1/2 startego sera, nałóż posiekany szpinak, bób i zioła, a następnie zalej płynną mieszanką.
  8. Wymieszaj masęW razie potrzeby delikatnie wymieszaj masę, aby nadzienie zostało równomiernie rozłożone, ale uważaj, aby nie uszkodzić ciastka.
  9. Posyp seremPosyp pozostałym serem. Wstaw do piekarnika i piecz przez 20-25 minut, do momentu, gdy ciasto będzie gotowe i lekko złote.

Czytaj też:
Tak będzie wyglądała koronacja Karola III. Nie zabraknie odstępstw od tradycji
Czytaj też:
Tak będzie wyglądać koronacja Karola III. Jest też polski wątek