Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata

Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata

Dodano: 
Sałatka tabbouleh
Sałatka tabbouleh Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Kipi świeżością, jest lekka, orzeźwiająca i dziecinnie prosta w przygotowaniu. – I co dla mnie ważne, ta sałatka wygląda po prostu pięknie – mówi Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na sałatkę tabbouleh specjalnie dla „Wprost”.

– Zrobiłem taką sałatkę, kiedy moja żona szła na baby shower swojej znajomej. Wszyscy byli zachwyceni i teraz wszystkie koleżanki proszą o przepis – śmieje się Leszek Wodnicki. I podkreśla, że sałatka tabbouleh (wymawia się „tabuli”) idealnie sprawdzi się na letnie przyjęcia.

Jak zrobić sałatkę tabbouleh?

Sałatka tabbouleh jest bardzo popularna w takich krajach, jak Liban i Maroko. – Jej najważniejsza zaleta to świeżość. Mamy tu kaszę bulgur, którą wystarczy zalać wrzątkiem, ważne, żeby woda była lekko osolona – mówi Leszek Wodnicki. – Bohaterem jednak jest tu natka pietruszki. Dużo pietruszki! – dodaje. Smak wszystkiego równoważy mięta. Wodnicki podpowiada, aby pokrojone pomidory odsączyć na sitku. – Inaczej będą puszczać zbyt dużo soku, a ta sałatka najlepiej smakuje, kiedy jest sypka – mówi.

Owoc granatu smakuje i dodaje koloru

Leszek Wodnicki zdecydował się na dodatek granatu do swojej sałatki. – Widzę, że wiele osób lubi owoc granatu. Pestki przyjemnie chrupią, mają rewelacyjny smak, no i ten kolor! Warto też przypominać, że granat jest bardzo zdrowy. W wielu przepisach na tabbouleh znajdziecie jednak w jego miejsce ogórka. Ja próbowałem robić zarówno z ogórkiem, jak i z granatem i jednak opcja z granatem zdecydowanie wygrywa – mówi Leszek Wodnicki. Kaszę bulgur można w przepisie ewentualnie zastąpić kuskusem. Sałatka w każdej z wersji jest doskonałym dodatkiem do potraw z grilla.

Przepis: Tabbouleh – sałatka z kaszy bulgur

Libańska sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki z pestkami granatu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Bliskowschodnia
Czas przygotowania
25 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy bulgur
  • 1 duży pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka mięty
  • 1 duży pomidor
  • owoc granatu
  • 1 biała cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Ich lista jest krótka, a sałatkę robi się błyskawicznie.
  2. Przygotuj kaszę bulgur
    Przygotuj kaszę bulgur
    Kaszę bulgur wsyp garnuszka i zalej gorącą, lekko posoloną wodą. Odstaw pod przykryciem na 15 minut. Przełóż na sitko, aby ociekła za nadmiaru wody.
  3. Posiekaj pietruszkę i mietę
    Posiekaj pietruszkę i mietę
    Natkę pietruszki i miętę umyje i osusz, a następnie drobno posiekaj.
  4. Przygotuj pomidory
    Przygotuj pomidory
    Pomidory pokrój w drobną kostkę. Przełóż na sitko umieszczone nad miską i odstaw, aby odciekły.
  5. Pokrój cebulę, uszykuj owoce granatu
    Pokrój cebulę, uszykuj owoce granatu
    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Gotowe składniki możesz przekładać na jeden talerz. Obierz owoc granatu i wyciągnij czerwone pestki.
  6. Przygotuj dressing
    Przygotuj dressing
    W osobnej misce wymieszaj sok z cytryny, oliwę i sól.
  7. Wymieszaj składniki
    Wymieszaj składniki
    W dużej misce umieść wszystkie składniki na sałatkę i wymieszaj.
  8. Dodaj dressing
    Dodaj dressing
    Zalej dressingiem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
  9. Podaj danie
    Podaj danie
    Podawaj sałatkę udekorowaną natką pietruszki.

Sałatka tabbouleh

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie (w każdy weekend) na wprost.pl.

Źródło: odzywianie.wprost.pl