Bosacka ostrzega: omijaj tę herbatę szerokim łukiem. Sprawdź, co naprawdę pijesz

Bosacka ostrzega: omijaj tę herbatę szerokim łukiem. Sprawdź, co naprawdę pijesz

Dodano: 
Herbata w filiżance, zdjęcie ilustracyjne
Herbata w filiżance, zdjęcie ilustracyjne Źródło: Freepik/8photo
Katarzyna Bosacka ostrzega przed kupowaniem popularnej herbaty. Jej regularne spożywanie grozi poważnymi chorobami. Nie ryzykuj zdrowiem.

Dziennikarka wzięła „pod lupę” znaną herbatę. Mnóstwo osób chętnie ją kupuje. Co więcej, wiele z nich podaje napój najmłodszym i seniorom. Producent zaleca, by pić jedną porcję dziennie. Jednocześnie reklamuje swój wyrób jako wzbogacony o sok owocowy i witaminę C, a także pozbawiony sztucznych barwników. Konsumenci zwykle wierzą przedstawionym zapewnieniom. Nie zastanawiają się zbytnio nad tym, co jeszcze zawiera skład wspomnianej herbaty. A szkoda, bo gdyby przyjrzeli jej się bliżej, zrozumieliby, że w żaden sposób nie wspiera ona zdrowia. Wręcz przeciwnie – może poważnie zaszkodzić zdrowiu. Przed zakupem produktu przestrzega Katarzyna Bosacka i apeluje: „Nie dawajcie tego swoim dzieciom”.

Jakiej herbaty lepiej unikać?

Dziennikarka radzi, by nigdy nie wkładać do koszyka herbaty granulowanej marki Ekland. Zawiera bowiem ogromne ilości cukru – 94 gramy w stugramowej porcji. Nadmierne spożycie tego składnika może – jak podkreślają eksperci z Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) – w stosunkowo krótkim czasie doprowadzić do powstania wielu groźnych problemów zdrowotnych.

Cukier dodawany do żywności zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy, a także niekorzystnie wpływa na inne czynniki ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Dieta bogata w cukier indukuje zaburzenia lipidowe (głównie podnosi stężenie trójglicerydów i obniża stężenie cholesterolu HDL), upośledza tolerancję glukozy, zwiększa insulinooporność, zwiększa stężenie kwasu moczowego, zmienia funkcjonowanie płytek krwi. Ocenia się, że nadmierne spożycie cukru może 3-krotnie zwiększać ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych – czytamy na stronach NCEŻ.

Warto podkreślić, że w składzie opisywanego produktu znajdują się znikome ilości czarnej herbaty czy wspomnianego wcześniej soku owocowego – odpowiednio 0,5 i 0,03 procent. Są tak niewielkie, że w żaden sposób nie wpływają na poprawę wartości odżywczych wyrobu.

Uważaj też na inne granulowane herbaty

Katarzyna Bosacka przestrzega też przed zakupem innych granulowanych herbat dostępnych na rynku. Dominuje w nich cukier. Pojawiają się też różne zbędne dodatki na przykład karmel amoniakalno-siarczynowy (E150d). To barwnik, który wykorzystuje się do nadawania artykułom spożywczym ciemnobrązowego koloru. Można go spotkać między innymi w gotowych wyrobach cukierniczych, słodkich napojach gazowanych, pieczywie, różnego rodzaju sosach czy słodyczach. Spożywany w nadmiarze może wywołać dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Powinni zakazać czegoś takiego. To naprawdę powinno stać, tam, gdzie cukier na półce, a nie tam, gdzie herbata [...] Ten skład to jest naprawdę koszmar. Wszyscy rodzice, wszyscy dziadkowie, którzy dajecie takie rzeczy swoim dzieciom: nie róbcie tego – podsumowuje Bosacka.

Czytaj też:
O tej porze możesz jeść słodycze bez wyrzutów sumienia. Dietetyczka stawia sprawę jasno
Czytaj też:
To nie sorbety są najzdrowsze. Dietetyczka zaskakuje i tłumaczy, które lody wybrać, a jakich unikać

Opracowała:
Źródło: Instagram Katarzyny Bosackiej, NCEŻ