Orzechy włoskie mają wiele cennych właściwości. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wywierają pozytywny wpływ na organizm i pracę narządów wewnętrznych. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Młode orzechy włoskie zawierają też duże ilości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia.
Czerwiec i przełom lipca to najlepszy czas na zbieranie zielonych orzechów włoskich i przyrządzenie konfitury. Pamiętaj, by zbierać owoce o podobnej wielkości. Dzięki temu ułatwisz sobie proces późniejszych przygotowań. Uważaj na to, jakich naczyń będziesz przy tym używać. Wykorzystaj garnki z grubym dnem wykonane ze stali nierdzewnej. Do mieszania konfitury używaj tylko drewnianych łyżek. Nie zapominaj również, że młode orzechy włoskie mają silnie barwiące „właściwości”, dlatego pracuj przy nich w rękawiczkach.
Zrób domową konfiturę z zielonych orzechów włoskich
Przepis: Konfitura z młodych orzechów włoskich
Konfitura z młodych orzechów włoskich
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 2 godz.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg młodych orzechów włoskich
- 1 kg cukru
- 250 ml wody
- 5 lasek cynamonu
- łyżeczka goździków
- 10 nasion kardamonu
- łyżeczka mielonego kardamonu
Sposób przygotowania
- Zagotuj wodę z cukrem i przyprawamiWlej wodę z cukrem i przyprawami do dużego garnka. Zagotuj ją, regularnie mieszając. Trzymaj na ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu. Następnie wyjmij z niego goździki i nasiona kardamonu.
- Przygotuj orzechyNamoczone wcześniej orzechy pokrój na plasterki o grubości 3 milimetrów. Pamiętaj o założeniu rękawiczek, jeśli nie chcesz się zbytnio ubrudzić.
- Dodaj orzechy do syropuPokrojone orzechy wrzuć do garnka z syropem i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 30-40 minut.
- Wystudź całość i zblendujPoczekaj aż mieszanka ostygnie. Następnie odłóż trochę orzechów (1/3) do osobnej miseczki. Pozostałą masę dokładnie zblenduj.
- Przesmaż konfituręDodaj do zblendowanej masy odłożone orzechy i przesmaż całość na patelni aż do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30 minut).
- Zawekuj (opcjonalnie)Gorącą konfiturę przełóż do słoików i zawekuj. Możesz też od razu ją wykorzystać.
Co zrobić, by pozbawić orzechy goryczki?
Orzechy należy moczyć przez minimum tydzień. Najpierw warto je przepłukać, a potem zalać wodą. Trzeba ją codziennie zmieniać. Ten zabieg sprawi, że orzechy stracą gorzki posmak i idealnie nadadzą się do zrobienia konfitury. Ta zaś będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, np. gofrów czy naleśników. Można ją też wykorzystać jako smarowidło do kanapek.
Czytaj też:
Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepisCzytaj też:
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu? Przepis do wykorzystania właśnie teraz
Źródło: WPROST, greenscarf.pl, garden.decorexpro.com