Konfitura z młodych orzechów włoskich jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować

Konfitura z młodych orzechów włoskich jest pyszna i zdrowa. Sprawdź, jak ją przygotować

Dodano: 
Konfitura z młodych orzechów włoskich
Konfitura z młodych orzechów włoskich Źródło:Shutterstock / Africa Studio
Orzechy włoskie są często wykorzystywane w kuchni. To popularny dodatek do deserów i ciast. Niewiele osób jednak wie, że można z nich zrobić również konfiturę. Najlepsza wychodzi, gdy sięgniemy po młode, niedojrzałe owoce. Podpowiadamy, jak ją zrobić.

Orzechy włoskie mają wiele cennych właściwości. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wywierają pozytywny wpływ na organizm i pracę narządów wewnętrznych. Obniżają stężenie cholesterolu we krwi i działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy, nadciśnienia czy zawału serca. Młode orzechy włoskie zawierają też duże ilości witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i wspomaga zwalczanie wolnych rodników odpowiedzialnych za przyspieszenie procesów starzenia.

Czerwiec i przełom lipca to najlepszy czas na zbieranie zielonych orzechów włoskich i przyrządzenie konfitury. Pamiętaj, by zbierać owoce o podobnej wielkości. Dzięki temu ułatwisz sobie proces późniejszych przygotowań. Uważaj na to, jakich naczyń będziesz przy tym używać. Wykorzystaj garnki z grubym dnem wykonane ze stali nierdzewnej. Do mieszania konfitury używaj tylko drewnianych łyżek. Nie zapominaj również, że młode orzechy włoskie mają silnie barwiące „właściwości”, dlatego pracuj przy nich w rękawiczkach.

Zrób domową konfiturę z zielonych orzechów włoskich

Przepis: Konfitura z młodych orzechów włoskich

Konfitura z młodych orzechów włoskich

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
2 godz.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg młodych orzechów włoskich
  • 1 kg cukru
  • 250 ml wody
  • 5 lasek cynamonu
  • łyżeczka goździków
  • 10 nasion kardamonu
  • łyżeczka mielonego kardamonu

Sposób przygotowania

  1. Zagotuj wodę z cukrem i przyprawamiWlej wodę z cukrem i przyprawami do dużego garnka. Zagotuj ją, regularnie mieszając. Trzymaj na ogniu aż do uzyskania konsystencji syropu. Następnie wyjmij z niego goździki i nasiona kardamonu.
  2. Przygotuj orzechyNamoczone wcześniej orzechy pokrój na plasterki o grubości 3 milimetrów. Pamiętaj o założeniu rękawiczek, jeśli nie chcesz się zbytnio ubrudzić.
  3. Dodaj orzechy do syropuPokrojone orzechy wrzuć do garnka z syropem i gotuj wszystko na małym ogniu przez około 30-40 minut.
  4. Wystudź całość i zblendujPoczekaj aż mieszanka ostygnie. Następnie odłóż trochę orzechów (1/3) do osobnej miseczki. Pozostałą masę dokładnie zblenduj.
  5. Przesmaż konfituręDodaj do zblendowanej masy odłożone orzechy i przesmaż całość na patelni aż do uzyskania pożądanej konsystencji (około 30 minut).
  6. Zawekuj (opcjonalnie)Gorącą konfiturę przełóż do słoików i zawekuj. Możesz też od razu ją wykorzystać.

Co zrobić, by pozbawić orzechy goryczki?

Orzechy należy moczyć przez minimum tydzień. Najpierw warto je przepłukać, a potem zalać wodą. Trzeba ją codziennie zmieniać. Ten zabieg sprawi, że orzechy stracą gorzki posmak i idealnie nadadzą się do zrobienia konfitury. Ta zaś będzie idealnym dodatkiem do różnego rodzaju deserów, np. gofrów czy naleśników. Można ją też wykorzystać jako smarowidło do kanapek.

Czytaj też:
Zielone orzechy włoskie w zalewie oczyszczają organizm z toksyn. Wypróbuj przepis
Czytaj też:
Jak zrobić syrop z zielonych orzechów włoskich i miodu? Przepis do wykorzystania właśnie teraz

Źródło: WPROST, greenscarf.pl, garden.decorexpro.com