Te domowe lody à la magnum zrobisz z 5 składników. Są 1000 razy lepsze niż sklepowe

Te domowe lody à la magnum zrobisz z 5 składników. Są 1000 razy lepsze niż sklepowe

Dodano: 
Lody w polewie na patyku
Lody w polewie na patyku Źródło: Freepik
Nie przepadam za sklepowymi lodami. Dlatego, gdy tylko mam taką okazję, robię domową wersję kultowych przysmaków. Wbrew pozorom nie ma przy nich wiele pracy, a są o niebo lepsze i zdrowsze niż klasyczne „gotowce”.

Tym razem wzięłam na swój kulinarny „warsztat” jedne z najpopularniejszych mrożonych deserów na patyku i postanowiłam przygotować swoją wersję tych kultowych przysmaków. Moje lody à la magnum – w przeciwieństwie do ich sklepowego odpowiednika – nie zawierają żadnych zbędnych dodatków. Nie mają w swoim składzie dużych ilości cukru i tłuszczu. Nie znajdziemy w nich syropu glukozowego, mączki chleba świętojańskiego, gumy guar czy karagenu. Ostatni z przywołanych związków jest szczególnie niebezpieczny, bo – jak dowodzą przeprowadzone badania – może negatywnie wpływać na mikrobiotę jelit, a co za tym idzie zaburzać pracę całego organizmu.

Jak zrobić domowe lody à la magnum?

Przygotowanie tych przysmaków jest banalnie proste. Wystarczy 30 minut pracy. Potem oczywiście trzeba się uzbroić w cierpliwość. Desery muszą spędzić kilka godzin w zamrażarce, by zastygnąć i zyskać odpowiednią konsystencję. Warto jednak poczekać, bo efekt przechodzi najśmielsze oczekiwania. Lody zachwycają smakiem i z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym łasuchom. Nie wrócisz już do sklepowych gotowców.

Przepis: Domowe lody w polewie czekoladowej

To świetna alternatywa dla sklepowych deserów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
252 w każdej porcji

Składniki

Na lody:

  • 2 banany
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 1–2 łyżki masła orzechowego
  • 50 ml mleka

Na polewę:

  • 150 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Robienie masy na lodyUmyj i obierz banany. Pokrój je na kawałki i wrzuć do blendera. Dodaj jogurt, mleko, masło orzechowe i wymieszaj całość.
  2. Napełnianie foremek i mrożenieWlej powstałą masę do foremek. Do każdej wciśnij patyczek. Włóż foremki do zamrażarki na 3 godziny. Co jakiś czas (najlepiej co pół godziny) przemieszaj zawartość foremek.
  3. Szykowanie polewyPosiekaj czekoladę na mniejsze kawałki. Przełóż ją do miski. Zagotuj wodę w rondelku. Następnie ustaw palnik kuchenki na najmniejszą moc. Umieść miskę z czekoladą nad garnkiem z wodą. Uważaj, by naczynia się nie stykały. Jeśli chcesz możesz dodać do polewy 30% śmietankę, około 100 mililitrów. Pamiętaj, by od czasu do czasu przemieszać czekoladę. Gotową polewę przestudź.
  4. Wykańczanie lodówZanurz zamrożone lody w ciepłej, ale nie gorącej polewie. Następnie wsadź je do zamrażarki na około 30 minut.

Wskazówka: Jeśli chcesz, możesz dodać do masy na lody kawałki gorzkiej czekolady albo posiekane orzechy, na przykład włoskie.

Domowe lody à la magnum a dieta

Domowymi lodami à la magnum możesz zajadać się nawet będąc na diecie. Ich bazą jest jogurt naturalny typu greckiego. To świetne źródło łatwoprzyswajalnego białka, a ten makroskładnik jest jednym ze „sprzymierzeńców” odchudzania. Zapewnia uczucie sytości na długo, a jednocześnie usprawnia perystaltykę jelit i zmusza organizm do intensywniejszej pracy. Jego trawienie wiąże się z większym wydatkiem energetycznym, co przekłada się na szybsze spalanie kalorii. Pamiętaj jednak, by zachować umiar i nie pałaszować zbyt wielu deserów za jednym razem, bo nawet zdrowe przysmaki – spożywane w nadmiarze – mogą sprzyjać tyciu i szkodzić zdrowiu.

Czytaj też:
Ekspertka nie miała wątpliwości. Te lody z Lidla to najlepszy wybór nawet, jeśli jesteś na diecie
Czytaj też:
Ten placek z kruszonką to hit w moim domu. Zrobisz go bez trudu z sezonowymi owocami

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl