– Uwielbiam tacos, które w Meksyku są podawane we wszystkich barach. Z kurczakiem, wołowiną, z rybą z masą świeżych dodatków i doskonałymi salsami – mówi Leszek Wodnicki.
Tacos z kurczakiem i salsą pico de gallo
Do swojego przepisu wykorzystał klasyczną salsę pico de gallo. – To salsa pomidorowa z białą cebulą, kolendrą, mamy tu też troszkę papryczki jalapeno, aby dodać charakteru i ostrości. Do naszych pikli też dodajemy chili, ta ostrość sprawia, że smak dania nie jest płaski – tlumaczy kucharz.
Sekretem tacos w tym przepisie jest dodatek gęstej śmietany, która idealnie równoważy ostrość. – Niektórzy używają greckiego jogurtu, ja osobiście wolę śmietanę. To idealne połączenie z pikantymi tacos – podkreśla Leszek Wodnicki i przypomina o tym, co wieńczy danie. – Nie zapomnijcie o soku z limonki! Trzeba nim skropić tacos przed podaniem – radzi. Tacos z tego przepisu świetnie smakuje również w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku kurczaka. Można wówczas dodać do dania więcej salsy i awokado.
Przepis: Tacos z kurczakiem
Lekka i łatwa przekąska, czyli meksykańskie tortille z dodatkami.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- KURCZAK
- 2 piersi z kurczaka
- sos sojowy
- przyprawa do tacos
- sól i pieprz do smaku
- oliwa
- sok z limonki
- 50 ml oleju do smażenia
- SALSA PICO DE GALLO
- 250 g pomidorów
- posiekana w kostkę biała cebula
- posiekana świeża kolendra (4 łyżki)
- sok z 1 limonki
- ½ drobno posiekanej papryczki jalapeno
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- PIKLE
- papryka czerwona
- chili czerwone
- biała cebula
- sól
- czosnek
- sok z limonki
- DO SERWOWANIA
- 12 taco, awokado pokrojone w paski, limonka, śmietana, kolendra
Sposób przygotowania
- Uszykuj składniki
- Uszykuj kurczaka
- Uszykuj pikle
- Zrób salsę
- Usmaż kurczaka
- Podgrzej tacos
- Uszykuj tacos
- Podaj tacos
Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.
Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lataCzytaj też:
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?