Tacos z kurczakiem. Przepis na meksykańskie tortille

Tacos z kurczakiem. Przepis na meksykańskie tortille

Dodano: 
Tacos z kurczakiem
Tacos z kurczakiem Źródło:WPROST.pl / Robert Stachnik
Lekkie, pełne świeżych dodatków i odrobinę pikantne. Tacos z kurczakiem to doskonała przekąska na wakacyjne dni. – Ten przepis jest inspirowany moją podróżą do Meksyku – zdradza Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, który przygotował przepis na danie specjalnie dla „Wprost”.

– Uwielbiam tacos, które w Meksyku są podawane we wszystkich barach. Z kurczakiem, wołowiną, z rybą z masą świeżych dodatków i doskonałymi salsami – mówi Leszek Wodnicki.

Tacos z kurczakiem i salsą pico de gallo

Do swojego przepisu wykorzystał klasyczną salsę pico de gallo. – To salsa pomidorowa z białą cebulą, kolendrą, mamy tu też troszkę papryczki jalapeno, aby dodać charakteru i ostrości. Do naszych pikli też dodajemy chili, ta ostrość sprawia, że smak dania nie jest płaski – tlumaczy kucharz.

Sekretem tacos w tym przepisie jest dodatek gęstej śmietany, która idealnie równoważy ostrość. – Niektórzy używają greckiego jogurtu, ja osobiście wolę śmietanę. To idealne połączenie z pikantymi tacos – podkreśla Leszek Wodnicki i przypomina o tym, co wieńczy danie. – Nie zapomnijcie o soku z limonki! Trzeba nim skropić tacos przed podaniem – radzi. Tacos z tego przepisu świetnie smakuje również w wersji wegetariańskiej, czyli bez dodatku kurczaka. Można wówczas dodać do dania więcej salsy i awokado.

Przepis: Tacos z kurczakiem

Lekka i łatwa przekąska, czyli meksykańskie tortille z dodatkami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • KURCZAK
  • 2 piersi z kurczaka
  • sos sojowy
  • przyprawa do tacos
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa
  • sok z limonki
  • 50 ml oleju do smażenia
  • SALSA PICO DE GALLO
  • 250 g pomidorów
  • posiekana w kostkę biała cebula
  • posiekana świeża kolendra (4 łyżki)
  • sok z 1 limonki
  • ½ drobno posiekanej papryczki jalapeno
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • PIKLE
  • papryka czerwona
  • chili czerwone
  • biała cebula
  • sól
  • czosnek
  • sok z limonki
  • DO SERWOWANIA
  • 12 taco, awokado pokrojone w paski, limonka, śmietana, kolendra

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj składniki
    Uszykuj składniki
    Do zrobienia dania wykorzystaj gotowe tortille.
  2. Uszykuj kurczaka
    Uszykuj kurczaka
    Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki i zamarynuj w sosie sojowym, soku z limonki i oliwie.
  3. Uszykuj pikle
    Uszykuj pikle
    Wszystkie warzywa na pikle pokrój drobno na mandolinie. Wymieszaj i dodaj starty czosnek. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z limonki.
  4. Zrób salsę
    Zrób salsę
    Podczas gdy kurczak i pikle nabierają smaku w marynatach, uszykuj salsę. Pomidory obierz ze skóry. Twardą część pomidorów (bez gniazd nasiennych) posiekaj w kostkę. Dodaj cebulę, jalapeno, kolendrę, sok z limonki, oliwę i wmieszamy. Dopraw solą i pieprzem. WAŻNE: Przed podaniem wyłóż salsę na sitko, aby ją odsączyć z płynu. Także przed podaniem pokrój w paski awokado.
  5. Usmaż kurczaka
    Usmaż kurczaka
    Rozgrzej na patelni olej, smaż kurczaka, aż uzyska złoty kolor po obu stronach. Na koniec dopraw solą, pieprzem i przyprawą do tacos.
  6. Podgrzej tacos
    Podgrzej tacos
    Tacos umieszczaj pojedynczo na suchej, gorącej patelni i opiekaj z każdej strony.
  7. Uszykuj tacos
    Uszykuj tacos
    Posmaruj tacos śmietaną, układaj kolejno salsę, kurczaka i pikle.
  8. Podaj tacos
    Podaj tacos
    Na wierzch połóż awokado i udekoruj kolendrą. Skrop sokiem z limonki.

Tacos z kurczakiem

Leszek Wodnicki to półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef. „Oddał fartucha” dopiero w 11 odcinku. Jak sam przyznaje, gotowanie to jego życie i prawdziwa pasja. Jedzenie to nie tylko zaspokajanie głodu, ale również spotkania ze znajomymi, dyskusje, próbowanie nowych smaków. W gotowaniu lubi kreatywność, poszukuje nowych kulinarnych wyzwań. Kuchnia w jego wykonaniu nawiązuje do najlepszych tradycji kuchni śródziemnomorskiej oraz nowoczesnej kuchni europejskiej. Otwierając 8 lat temu swoją szkołę gotowania „Kulinarne Atelier”, spełnił swoje największe marzenie. W plebiscycie Mistrzowie Smaku w 2022 roku zdobył tytuł Kucharza Roku w województwie zachodniopomorskim. Jego autorskie przepisy pojawiają się cyklicznie na wprost.pl.

Czytaj też:
Zrób taką sałatkę na przyjęcie, a wszyscy będą prosić o przepis! Sałatka tabbouleh to hit lata
Czytaj też:
To warzywne danie będzie hitem lata. Jak zrobić stek z kalafiora?

Źródło: odzywianie.wprost.pl