Pikantny keczup z cukinii. Zrób go dużo i zachowaj w słoikach na zimę

Pikantny keczup z cukinii. Zrób go dużo i zachowaj w słoikach na zimę

Dodano: 
Keczup z cukinii
Keczup z cukinii Źródło:Shutterstock / Irina Timokhina
Pikantny keczup z cukinii to jeden z najpyszniejszych sposobów zamknięcie tego warzywa w słoikach. Przepis jest bardzo prosty, chociaż wymaga odrobinę cierpliwości.

Cukinia to jedno z najtańszych, sezonowych warzyw. Wiele osób też ma ją na działkach czy w przydomowych ogródkach. Jeśli masz dużo cukinii – zrób keczup. My szczególnie polecamy przepis na pikantny keczup z cukinii.

Jak zrobić keczup z cukinii?

Do zrobienia keczupu można wykorzystać dowolne cukinie, także te duże i nieco przerośnięte. Można wykorzystać cukinie razem ze skórką, ale jeśli jest już bardzo twarda, lepiej warzywo obrać. Do keczupu dodaje się gotowy koncentrat pomidorowy.

Sekretem przepisu są dodatki: to przede wszystkim świeży imbir, czosnek, papryczka chili i mielona ostra papryka. To te dodatki odpowiadają za ostrość keczupu. Ilość papryki ostrej zależy od tego, jak bardzo pikantny ma być keczup. Jeśli nie masz pewności, nie dodawaj od razu całej papryki. Możesz nią doprawić swój keczup także pod koniec gotowania. Ważnymi dodatkami są także cukier i cynamon, które nieco przełamują ostre smaki.

Ważne, aby do gotowania keczupu wybrać duży garnek z grubszym dnem, aby nic się nie przypaliło. Gotowy keczup wystarczy przełożyć do słoików, dobrze zakręcić (można też chwilę pasteryzować) i cieszyć się nim przez kolejne miesiące.

Z przepisem można eksperymentować. Można dodać inne przyprawy w zależności od tego, jakie smaki najbardziej lubisz. Keczup korzenny o głębokim smaku uzyskasz dodając podczas smażenia cebuli wędzoną paprykę, goździki, kurkumę i anyż. Jeśli wolisz lekki keczup o ziołowym aromacie, dodaj mniej ostrych przypraw, a w zamian dodaj bazylię, oregano i tymianek. Cukier w keczupie można także zastąpić miodem – jednak tu trzeba pamiętać, że miód również wpłynie na smak sosu. Cukiniowy keczup można wykorzystywać dokładnie tak samo, jak ten tradycyjny.

Przepis: Pikantny keczup z cukinii

Sos z cukinii i pomidorów z wyrazistymi dodatkami.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
10

Składniki

  • 3 kg cukinii
  • 1 kg cebuli
  • łyżka tartego świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 750 g gotowego przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2-3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Podsmaż cebulę z przyprawami, uszykuj cukinięCukinię zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój i podsmaż na oleju w dużym garnku, dodaj posiekany czosnek, tarty imbir, pokrojoną papryczkę chili i przyprawy: paprykę słodką i ostrą, cynamon, ziele angielskie i liście laurowe. Smaż, mieszając, aby składniki się nie przypaliły. Dodaj cukinię.
  2. Gotuj keczupDuś cukinię aż będzie miękka, dodaj przecier pomidorowy, ocet i cukier. Wyjmij kulki ziela angielskiego i liście laurowe i zmiksuj wszystko na gładko. Dopraw solą i gotuj aż do uzyskania pożądanej gęstości. Gorący keczup przekładaj do wyparzonych słoików lub szklanych butelek i zakręcaj od razu.

Czytaj też:
Tortilla z cukinią i pomidorkami. Przepis Leszka Wodnickiego dla „Wprost”
Czytaj też:
Przepis na domowy ketchup. Będzie znacznie smaczniejszy, niż ten ze sklepu

Źródło: Odżywianie WPROST.pl