Staropolski piernik dojrzewający. To ostatni dzwonek, aby zrobić to wyjątkowe ciasto

Staropolski piernik dojrzewający. To ostatni dzwonek, aby zrobić to wyjątkowe ciasto

Dodano: 
Piernik
Piernik Źródło:Shutterstock / Beata Pawlak
Aby cieszyć się nim na Boże Narodzenie, ciasto trzeba uszykować już teraz. Ciasto na staropolski piernik dojrzewający powinno leżakować minimum dwa tygodnie, ale najlepsze będzie po czterech tygodniach.

Choć może wydawać się, że to bardzo pracochłonny i trudny przepis – w rzeczywistości jest prosty i wcale nie wymaga więcej pracy, niż inne ciasta. Sekretem staropolskiego piernika dojrzewającego jest to, że ciasto musi leżakować kilka tygodni przed pieczeniem.

Jak zrobić staropolski piernik dojrzewający?

Aby zrobić ciasto na staropolski piernik dojrzewający, trzeba rozpuścić cukier z masłem i miodem. Masę należy lekko ostudzić przed dodaniem do pozostałych składników, ale nadal powinna być dość mocno ciepła. Zarobione ciasto może wydawać się nieco rzadkie – ale leżakowanie w chłodnym miejscu sprawi, że stężeje i nabierze odpowiedniej do rozwałkowania konsystencji.

Jaki miód dodać do piernika? Możesz wykorzystać dowolny, jednak ciemne, wyraziste miody – jak np. gryczany lub spadziowy – idealnie skomponują się z przyprawami korzennymi i dodatkowo sprawią, że ciasto będzie miało ładny kolor. Jeśli wykorzystujesz jasny miód, warto dodać do ciasta łyżkę kakao.

Z podanego przepisu wyjdzie albo jeden bardzo duży piernik, albo trzy mniejsze (każdy z gotowych blatów można podzielić na trzy części). Możesz zrobić piernik z dwóch warstw, a jeśli wolisz – z trzech lub nawet czterech. Co więcej – wcale nie trzeba zużywać całego ciasta od razu – możesz upiec piernik zarówno na Boże Narodzenie jak i na Sylwestra. Taki piernik domowej roboty jest też doskonałym prezentem. Jeśli jednak potrzebujesz mniej ciasta – zrób je z połowy składników.

RADA: Z ciasta na staropolski piernik dojrzewający możesz też zrobić pierniczki. Wystarczy rozwałkować ciasto (konieczne podsyp mąką) i wyciąć dowolne kształty (tu lepiej sprawdzą się większe foremki o mniej skomplikowanych kształtach).

Gotowy piernik można udekorować orzechami, płatkami migdałów, kandyzowaną skórką z pomarańczy lub suszoną żurawiną. Przełożony powidłami piernik możesz także pokroić w kwadraty i każdy z nich oblać czekoladą, aby uzyskać domową kostkę piernikową. Staropolski piernik dojrzewający najlepiej jest upiec 3-4 dni przed świętami, wówczas będzie idealnie wilgotny (zaraz po upieczeniu może być nieco twardy, tym nie należy się przejmować).

Przepis: Staropolski piernik dojrzewający

Tradycyjny piernik bożonarodzeniowy. Ciasto potrzebuje minimum dwóch tygodni leżakowania.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 1 kg mąki pszennej
  • 500 g miodu (np. gryczanego)
  • 300 g cukru
  • 250 g masła
  • 4 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 125 ml mleka
  • 3 opakowania przyprawy do pierników (60 g)
  • opcjonalnie: łyżka kakao
  • na polewę: 80 g masła, 200 g gorzkiej czekolady
  • do przełożenia: powidła śliwkowe

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj ciastoMasło, miód i cukier podgrzej w rondelku z grubym dnem, aż cukier się rozpuści i wszystko ze sobą połączy (nie doprowadź jednak masy do wrzenia). W osobnej misce przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, sól, przyprawę do piernika i opcjonalnie łyżkę kakao (nada piernikowi ładniejszego koloru). Wymieszaj wszystko, następnie dodaj jajka, mleko, przestudzoną, ale ciepłą masę z miodem i masłem i wymieszaj wszystko dokładnie. Ciasto włóż do szklanego lub kamionkowego naczynia, dobrze przykryj i wstaw w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na minimum dwa tygodnie (idealnie jeśli będzie to 4-6 tygodni).
  2. Upiecz ciastoGotowy piernik podziel na trzy części i każdą upiecz osobno – aby to zrobić, rozwałkuj ciasto na płaskiej blaszce i piecz ok. 15-18 min. w temperaturze 190 stopni. Gotowe blaty piernika przełóż powidłami śliwkowymi i oblej polewą zrobioną z rozpuszczonej czekolady i masła.

Czytaj też:
Sprawdzony przepis na miękkie pierniczki. Sekretem jest jeden składnik
Czytaj też:
Jak zrobić domek z piernika? Cztery pomysły na piernikowe dekoracje

Źródło: Odżywianie WPROST.pl