Te pierniczki robi się bardzo łatwo, ale ważne są dwie rzeczy: dodatek amoniaku i odłożenie ciasta na kilkanaście godzin do lodówki (można zagnieść ciasto wieczorem i rano piec). Pierniczki smakują bez żadnych dodatków, ale można je polukrować lub oblać czekoladą.
Pierniczki z amoniakiem – jak działa amoniak?
Amoniak to obok sody i proszku do pieczenia jeden ze środków spulchniających do wypieków. Nie jest zbyt popularny, ale nie należy się go bać, bo to dzięki niemu pierniczki mają charakterystyczną, jakby bąbelkowatą konsystencję i jednocześnie są delikatnie kruche. Tego efektu nie da ani sama soda, ani proszek do pieczenia, więc nie należy pomijać tego składnika w przepisie.
Sklepowy amoniak to wodorowęglanu amonu. Pod wpływem temperatury rozkłada się na wodę, amoniak i dwutlenek węgla. Ważne jest, aby dokładnie wymieszać go z ciastem i odłożyć je na jakiś czas, aby amoniak zaczął reagować. W niektórych przepisach na pierniczki z amoniakiem miesza się go najpierw ze śmietaną lub wodą. Jeśli dodajesz go, jak w naszym przepisie do suchych składników, ważne jest, aby dobrze je wymieszać ze sobą.
Podczas pieczenia może być czuć charakterystyczny zapach amoniaku, jednak w samym wypieku nie jest on już w żaden sposób wyczuwalny. Dosłownie: zrobił swoje i wyparował.
Gdzie kupić amoniak?
Amoniaku należy szukać na półkach z produktami do wypieków ciast, jednak w wielu sklepach jest niedostępny. Najprościej zamówić go przez internet. Jest sprzedawany w podobnych torebkach jak soda oczyszczona. Nadaje się do robienia raczej drobnych wypieków typu pierniki czy tradycyjne ciastka „amoniaczki”.
Jak zrobić miękkie pierniczki z amoniakiem?
Trzymaj się przepisu, a pierniczki na pewno wyjdą. Lepiej w ich przypadku używać foremek o prostych kształtach, ponieważ ciastka podczas pieczenia rosną. Gotowe pierniczki można pokryć lukrem (np. z cukru pudru i soku z cytryny), czekoladą lub udekorować inny sposób. Jeśli zależy ci, aby pierniczki były z wierzchu błyszczące, minutę przed końcem pieczenia posmaruj je żółtkiem rozmieszanym z 2 łyżkami mleka.
Przepis: Miękkie pierniczki (jak „Katarzynki”)
Mięciutkie w środku i lekko kruche na zewnątrz. Pierniczki z dodatkiem amoniaku.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 1 kg mąki
- 3 łyżeczki sody
- 1 łyżka amoniaku
- torebka przyprawy piernikowej
- czubata łyżka kakao
- kostka margaryny do pieczenia (250 g)
- 5 łyżek oleju
- 5 żółtek
- szklanka miodu (najlepiej gryczany lub spadziowy)
- szklanka drobnego cukru
Sposób przygotowania
- Wymieszaj składniki sucheW osobnej misce wymieszaj mąkę, przyprawą do piernika, kakao, sodę i amoniak, czyli wszystkie suche składniki oprócz cukru).
- Utrzyj składniki mokreMiękką margarynę, żółtka, miód i cukier utrzyj na gładko (możesz użyć robota). Dodaj olej i śmietanę, wymieszaj wszystko.
- Zagnieć ciastoWymieszaj suche składniki z mokrą masą. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystko dokładnie się połączy, zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj na minimum 12 godzin do lodówki.
- Upiecz pierniczkiKawałki ciastka rozwałkuj na grubość ok. 4 mm. Wycinaj pierniczki foremką i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Czytaj też:
10 pomysłów na jadalne prezenty pod choinkę. Sprawdź przepisy na smakołyki domowej robotyCzytaj też:
Przepis na domową przyprawę do pierniczków. Już nigdy nie kupisz gotowej!