Zostały ci czekoladowe Mikołaje? Możesz z nich zrobić gorący napój albo czekoladowy likier

Zostały ci czekoladowe Mikołaje? Możesz z nich zrobić gorący napój albo czekoladowy likier

Dodano: 
Czekoladowe figurki
Czekoladowe figurki Źródło: Shutterstock / And-One
Czekoladowe Mikołaje, szyszeczki, czekoladowe bombki czy dzwonki. Jeśli pod choinką znalazłeś dużo takich słodkości, podpowiadamy, jak można je wykorzystać.

Czekoladowe Mikołaje można po prostu schrupać. Ale jeśli masz ich zbyt dużo i niekoniecznie masz ochotę jeść kolejnego, możesz je wykorzystać w inny sposób.

Napój z czekoladowego Mikołaja

Z czekoladowego Mikołaja możesz zrobić rozgrzewający napój. Pokrusz czekoladę i wrzuć do rondelka razem z pełnotłustym mlekiem i podgrzewaj, aż cała czekolada dobrze się rozpuści. Do takiego napoju możesz dodać jeszcze cynamon, a wersji dla dorosłych – odrobinę rumu. Napój możesz także zrobić z dowolnego mleka roślinnego – najlepiej z napojów dedykowanych do kawy (mają więcej tłuszczu).

Słodycze z czekoladowych Mikołajów

Czekoladowe Mikołaje pokruszone na kawałki lub starte na tarce możesz dodawać do wypieków (np. do babeczek jogurtowych). Ale możesz też z nich zrobić domowe pralinki. Wykorzystaj do tego dowolne orzechy, nasiona (np. sezam i pestki słonecznika) i suszone owoce. Orzechy posiekaj i upraż na patelni. Owoce (np. suszoną żurawinę lub śliwkę) pokrój na mniejsze kawałki. Czekoladowe figurki rozpuść i wymieszaj z orzechami i bakaliami. Rozsmaruj na papierze do pieczenia i dobrze schłodź. Połam na kawałki i pyszne domowe czekoladki do chrupania gotowe.

Likier z czekoladowych Mikołajów

Świąteczne Mikołaje możesz przerobić na słodki alkohol. Aby zrobić likier, potrzebujesz wódkę lub rum, słodką śmietankę, Mikołaje i cukier. W garnku zagotuj śmietankę (200 ml) z ok. 100 g cukru. Dodaj 400 g pokruszonych czekoladowych Mikołajów. Zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż czekolada się rozpuści. Teraz kolejne 200 ml śmietanki i przestudź wszystko. Na koniec do mieszanki dodaj 250 ml rumu lub wódki. Gotowy likier przelej do butelek i przechowuj w lodówce.

WAŻNE: likieru z czekoladowych Mikołajów nie wolno podawać dzieciom, kobietom w ciąży i innym osobom, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Według WHO nie ma bezpiecznej dawki alkoholu.

Czytaj też:
Nalewka z cytryn i kawy. To dawka energii i zaskakujący smak
Czytaj też:
Co zrobić ze smażonym karpiem po świętach? Na liście krokiety rybne i ryba w occie

Źródło: Berliner Kurier, odzywianie.wprost.pl