Churros to smakołyk serwowany w okresie karnawału. Receptura na tę słodką przekąskę najprawdopodobniej narodziła się w Hiszpanii, choć nie ma co do tego pewności. Jedna kwestia nie ulega natomiast wątpliwości – przysmak szybko zdobył uznanie na całym świecie. Zajadają się nim nie tylko w słonecznej Hiszpanii, ale również w wielu innych krajach, takich jak na przykład: Meksyk, Urugwaj, Francja, Kuba czy Stany Zjednoczone. Zobaczcie, jak go przyrządzić.
Jak zrobić hiszpański przysmak na tłusty czwartek?
Churros przygotowuje się na bazie ciasta parzonego. W Polsce robi się z niego ptysie, eklerki, a także spody do karpatki. Jest lekkie, a jednocześnie chrupiące. Powstaje w procesie „zaparzania” mąki. Brzmi skomplikowanie, ale cały proces jest naprawdę prosty, choć wymaga cierpliwości.
Przepis: Churros
Te pyszne smakołyki z ciasta parzonego mogą spokojnie konkurować z pączkami i faworkami. Koniecznie wypróbujcie tę recepturę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Hiszpańska
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 8 min.
- Liczba porcji
- 10
Składniki
- 250 g mąki
- 500 ml wody
- 2 jajka
- 60 g cukru pudru
- 60 g masła
- 2,5 g soli
- 3 l oleju roślinnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta parzonegoDo garnka wlejcie wodę, dodajcie masło, cukier. Postawcie naczynie na palniku. i wymieszajcie wszystkie składniki. Gdy tylko woda zacznie wrzeć, zdejmcie garnek z kuchenki i wrzućcie do niego mąkę. Mieszajcie wszystko energicznie do czasu uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji (bez grudek). Do masy dodajcie jedno jajko i połączcie wszystkie składniki. Powtórzcie tę czynność z drugim jajkiem. Gotowe ciasto przełóżcie do rękawa cukierniczego.
- Smażenie ciastaWlejcie olej do dużego garnka i poczekajcie aż się rozgrzeje do temperatury 180-185 stopni. Wrzućcie do tłuszczu niewielką porcję ciasta. Jeśli wypłynie, olej jest gotowy. Wyciśnijcie ciasto do rękawa cukierniczego. Smażcie je na złoty kolor przez około 22-3 minuty.
Z czym podawać churros?
Churros możecie podawać z wieloma różnymi dodatkami. Najlepiej obsypać je cukrem pudrem lub cynamonem. Przysmak można również serwować w towarzystwie gorącej polewy czekoladowej. Zanim trafią na talerz, odsączcie je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nie zwlekajcie zbytnio z konsumpcją. Następnego dnia churros nie będą już tak chrupiące i smaczne, jak zaraz po przygotowaniu.
Czytaj też:
W starej książce kucharskiej znalazłam taką perełkę. Przepis na pączki Ćwierczakiewiczowej to „złoto”Czytaj też:
Ekstremalnie „odchudzone” pączki zrobicie w 20 minut. Możecie jeść je nawet na diecie