„Kocie oczka” to delikatne, kruche ciasteczka przekładane dżemem lub marmoladą. Ich nazwa najprawdopodobniej wzięła się od nadawanej im formy. Klasyczne słodkości mają niewielki, okrągły otwór, który przypomina oczko. Przysmaki w walentynkowej wersji mają serduszka zamiast standardowych „oczek”. Wyglądają pięknie i jeszcze lepiej smakują.
Przepis: Kocie oczka
Kocie oczka z sercem to idealna pozycja w walentynkowym menu. Wypróbujcie przepis.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 12 min.
- Liczba porcji
- 12
Składniki
- 250 g mąki
- 150 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 150 ml konfitury malinowej
- 2 żółtka
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówUmyjcie cytrynę, przekrójcie ją na dwie części. Otrzyjcie skórkę z jednej połówki i wyciśnijcie z niej sok. Pokrójcie masło na mniejsze kawałki.
- Przygotowywanie ciastaWymieszajcie mąkę z cukrem w misce robota kuchennego. Dodajcie do niej masło, żółtka, skórkę i sok z cytryny. Połączcie wszystkie składniki. Ciasto cienko rozwałkujcie na blacie lub stolnicy, podsypując je mąką. Wytnijcie z ciasta niewielkie okręgi, używając foremek lub małej szklanki.
- Przygotowanie ciastekZa pomocą foremki wytnijcie w połowie okręgów małe serduszka, Ułóżcie ciastka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczenie ciastekPieczcie ciastka w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut, po czym wystudźcie je na kratce.
- Podawanie ciastekCiastka pełne (bez otworów) posmarujcie konfiturą malinową i przykryjcie je ciastkiem z wyciętym serduszkiem. Możecie posypać je cukrem pdrem.
Nie musicie trzymać się receptury zaproponowanej przez Anię Starmach. Możecie pokombinować z niektórymi składnikami, na przykład zamienić konfiturę malinową na wiśniową, porzeczkową czy truskawkową. Wszystko zależy od waszych upodobań i tego, co akurat macie pod ręką. Nie trzeba też posypywać ich cukrem pudrem. Świetnie sprawdzi się też cynamon lub kakao. Ja zrezygnowałam ze stosowania tych dodatków.
Jak przechowywać „kocie oczka” ?
„Kocie oczka” najlepiej trzymać w zamkniętym, suchym pojemniku bez dostępu do wilgoci. Pod jej wpływem ciasteczka stracą swoje właściwości. Zmiękną i staną się gumowate. Pamiętajcie, że te słodkości nie lubią nagłych zmian temperatur. Dlatego przechowywajcie je w miejscu bez dostępu do światła słonecznego, z dala od źródeł ciepła, na przykład kaloryfera czy kuchenki. W takich warunkach „kocie oczka” przetrwają nawet 4 tygodnie. Możecie je też spakować i zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnię albo podarować ukochanej osobie. Wybór należy do was.
Czytaj też:
Na polepszenie humoru podczas zimowych dni: przepis Ani Starmach na gorącą czekoladęCzytaj też:
Zrób ukochanej osobie kulinarną niespodziankę na walentynki! Przepis Ani Starmach