Przygotowałam rodzinie oszukaną jajecznicę. Nikt się nie zorientował, że nie ma w niej jajek

Przygotowałam rodzinie oszukaną jajecznicę. Nikt się nie zorientował, że nie ma w niej jajek

Dodano: 
Tofucznica
Tofucznica Źródło:Shutterstock / Nathalia Colling
Jajecznica to w mojej rodzinie śniadaniowy klasyk. Niedawno postanowiłam zrobić bliskim kulinarnego psikusa. Zrobiłam oszukaną jajecznicę. Wszyscy się nią zajadali i – ku mojemu zaskoczeniu – nikt nie zauważył, że w daniu brakuje jajek. Poznajcie przepis na tofucznicę.

Tofucznica to wegański odpowiednik tradycyjnej jajecznicy. Nie znajdziecie w tym daniu produktów pochodzenia zwierzęcego (jajek, masła czy boczku). Jego głównym „bohaterem” jest tofu, czyli twaróg pozyskiwany z mleka sojowego. Ma dość neutralny smak, dzięki czemu doskonale komponuje się z wieloma różnymi składnikami i świetnie „imituje” nie tylko przywołane wcześniej jajka, ale również wołowinę czy wieprzowinę. Zobaczcie, jak zrobić z niego śniadaniowy rarytas, który przypadnie do gustu nawet zdeklarowanym mięsożercom.

Jak zrobić jajecznicę z tofu?

Pomysłów na tofucznicę jest wiele. Przygotowanie podstawowej wersji jajecznicy z tofu nie wymaga wiele pracy. Nie trzeba nawet niczego kroić. Wystarczy pokruszyć twarożek sojowy i dodać do niego parę dodatków, a całość usmażyć. Warto jednak wzbogacić tę „bazę” o inne składniki. Ja często wybieram młody szpinak, a do dekoracji wykorzystuję koktajlowe pomidorki. Zwieńczeniem tofucznicy są natomiast przyprawy i zioła. Nie może w niej zabraknąć kurkumy. Dobrze sprawdzi się również curry, bazylia, kolendra, tymianek, majeranek, oregano, słodka papryka, płatki chili itp. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Przepis: Tofucznica

To świetna alternatywa dla tradycyjnej jajecznicy. Jest smaczna, pożywna i prosta w przygotowaniu. W dodatku nie obciąża żołądka i dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych. Musicie jej spróbować.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
6 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 cebula
  • 50 g szpinaku
  • 400 g tofu
  • łyżka soku z cytryny
  • 10 g nieaktywnych płatków drożdżowych
  • szczypta kurkumy
  • szczypta słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówObierzcie cebulę z łupin i pokrójcie ją w drobną kostkę. Umyjcie szpinak (jeśli liście są duże, to porwijcie je na mniejsze części). Odsączcie tofu z nadmiaru wody. Pokruszcie twaróg w dłoniach lub rozgniećcie widelcem.
  2. Smażenie tofucznicyNajpierw na łyżce oliwy podsmażcie cebulę. Gdy się lekko zarumieni, dorzućcie szpinak. Poczekajcie aż zmięknie. Następnie dodajcie do warzyw rozdrobnione tofu, przyprawy, płatki drożdżowe oraz sok z cytryny. Wymieszajcie całość i smażcie przez około 2 minuty.

Tofucznica – propozycja podania

Przed podaniem tofucznicy możecie dodać do niej przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, ewentualnie połóżcie je na wierzch dania. Oszukana jajecznica świetnie komponuje się z posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Warto serwować ją z chrupiącymi grzankami bądź świeżym pieczywem.

Dlaczego tofucznica na śniadanie to dobry pomysł?

Tofucznica zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka niż tradycyjna jajecznica. Jest też źródłem wielu cennych mikroelementów. Ma w swoim składzie między innymi spore ilości wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu oraz manganu. Poza tym twaróg sojowy dostarcza organizmowi izoflawonów. To związki bioaktywne o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek, niwelują stany zapalne i zmniejszają ryzyko rozwoju wielu chorób, na przykład miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy typu drugiego, nowotworów czy schorzeń neurodegeneracyjnych.

Izoflawony sojowe wspierają też zdrowie kości i łagodzą objawy pojawiające się w przebiegu menopauzy, czyli w okresie przekwitania. Dochodzi wówczas do stopniowego wygaszania czynności jajników. Proces ten wiąże się z wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak nadmierne pocenie się, wahania nastrojów, trudności z zasypianiem, przewlekłe zmęczenie itp.

Warto też podkreślić, że tofucznica – dzięki dużej zawartości białka – stanowi doskonały „zastrzyk” energii. Mogą po nią sięgać bez wyrzutów sumienia także osoby na diecie redukcyjnej. Jajecznica z tofu syci na długo, a zawarte w niej składniki usprawniają przemianę materii. W rezultacie zrzucanie nadprogramowych kilogramów staje się znacznie łatwiejsze. Warto zwrócić uwagę na fakt, że twaróg sojowy ma niski indeks glikemiczny. Nie powoduje więc nagłych „skoków” stężenia glukozy we krwi, co dodatkowo zmniejsza ryzyko niespodziewanych napadów głodu i sprzyja ograniczeniu liczby przyjmowanych kalorii.

Czytaj też:
Zacznijcie używać tofu w trakcie diety odchudzającej. Błyskawicznie zauważycie różnicę w wadze
Czytaj też:
Tofu – co to jest, rodzaje, jak je jeść i jaki ma wpływ na zdrowie

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl