To risotto deklasuje każdy inny obiad. Kluczowy jest 1 składnik, ale w różnych odsłonach

To risotto deklasuje każdy inny obiad. Kluczowy jest 1 składnik, ale w różnych odsłonach

Dodano: 
Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe Źródło:freepik/ autor: Freepik
Risotto pomidorowe to danie, które jest niezwykle aromatyczne i smaczne. Cała jego tajemnica tkwi jednak w użyciu kilku rodzajów pomidorów. Tłumaczymy, jak zrobić potrawę, która skradnie serce każdego smakosza. 

Risotto to doskonały pomysł na szybki i smaczny obiad. Dzięki swojej prostocie i elastyczności można przygotować je w różnorodny sposób. Świetnie smakuje z grzybami, ale nie tylko. Takie risotto można również przygotować z dodatkiem warzyw, mięsa lub owoców morza – jest nie tylko pyszne, ale również sycące i pożywne. My szczególnie polecamy cudownie aromatyczne risotto pomidorowe. Gwarantujemy, że jeśli zaserwujecie je swojej rodzinie – każdy poprosi o dokładkę.

Jak zrobić pomidorowe risotto? Prosty przepis

Pomidorowe risotto z gorgonzolą nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a smakuje naprawdę doskonale. Ważne jest, by do tej potrawy użyć trzech rodzajów pomidorów – suszonych, koktajlowych i zwykłych. Szalenie istotny jest też dodatek przypraw, takich jak oregano, świeża bazylia czy czosnek.

Przepis: Risotto pomidorowe

Takie pomidorowe risotto będzie najbardziej aromatycznym daniem, jakie jedliście. Koniecznie spróbujcie!

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
50 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 3 łyżki masła
  • 80 ml białego wina
  • ok. 1 litr bulionu jarzynowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 większy pomidor
  • 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g ryżu do risotto
  • 50 g pomidorków koktajlowych
  • 5 łyżek tartego parmezanu
  • 50 g gorgonzoli
  • listki świeżej bazylii

Sposób przygotowania

  1. SmażenieDo szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlejcie 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów i dodajcie pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklijcie całość przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodawanie pozostałych składnikówDodajcie ryż, łyżkę masła oraz pokrojone suszone pomidory. Wymieszajcie i smażcie przez minutę na średnim ogniu. Wlejcie wino i gotujcie przez 2 minuty, aż całkowicie wyparuje. Następnie wlejcie pół szklanki gorącego bulionu i gotujcie risotto na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W międzyczasie co chwilę mieszajcie. Dodajcie też oregano.
  3. Gotowanie risottoStopniowo wlewajcie kolejne porcje bulionu, odczekując, aż poprzednia ilość się wchłonie. Gotujcie tak całość przez około 16 minut, aż ryż będzie prawie ugotowany (ciągle al dente w środku). Nie musicie zużyć całego bulionu. Dodajcie obranego i pokrojonego w kosteczkę pomidora i gotujcie przez około 3-4 minuty, mieszając co chwilę.
  4. Mieszanie całościWsypcie pokrojone pomidorki koktajlowe, następnie wymieszajcie i zdejmijcie z ognia. Dodajcie parmezan, resztę masła, pokrojoną na kawałeczki gorgonzolę i posiekaną bazylię. Doprawcie solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na około 2-3 minuty. Po tym czasie możecie nakładać risotto.

Jak zrobić smaczne risotto? Porady

Bardzo ważne podczas robienia risotto jest stopniowe dolewanie płynu, który powoli wsiąka w ryż – przez to staje się on miękki i pełen smaku. Żeby wasze risotto było aksamitne i cudownie kremowe, warto już po wyłączeniu palnika dodać do dania kilka bardzo cienkich płatków masła. Całość trzeba później tylko delikatnie wymieszać. Ważne jest też, by wybrać wysokiej jakości ryż – odpowiedni będzie na przykład typ arborio (gatunek przeznaczony specjalnie do robienia risotto). Trzeba pamiętać też o stałym mieszaniu, które pomaga uwolnić skrobię z ryżu, nadając potrawie kremowej konsystencji.

Takie risotto można podawać jako dodatek do różnego rodzaju mięs czy ryb, ale doskonale smakuje także jako samodzielna potrawa. Gdy składniki się połączą, zdejmijcie risotto z ognia i pozostawcie na chwilę pod przykryciem, aby smaki się przegryzły. Koniecznie spróbujcie przygotować też płatki owsiane à la risotto – to dość niestandardowy, ale świetny sposób wykorzystania płatków owsianych.

Czytaj też:
Mieszam twaróg z paroma składnikami i w mig mam gotowy obiad. To mój powrót do dzieciństwa
Czytaj też:
Ekspresowa fasolka po bretońsku smakuje jak u mamy. Robię ją zawsze, gdy potrzebuję obiadu „na szybko”

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl