Placuszki z 4 składników to moje ekspresowe śniadanie. Wychodzą puszyste jak chmurka

Placuszki z 4 składników to moje ekspresowe śniadanie. Wychodzą puszyste jak chmurka

Dodano: 
Placki na talerzu
Placki na talerzu Źródło: Unsplash / Defne Kucukmustafa
Obłędnie smaczne placuszki można przygotować w ciągu kilku chwil. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Jak przyrządzić takie placki?

Najpopularniejszymi placuszkami, które smażymy na kolację lub śniadanie, są racuchy. Te jednak po jakimś czasie mogą się nam znudzić. Warto więc skorzystać z innego przepisu – główną rolę odgrywa w nim skyr, czyli jogurt typu islandzkiego. Taki przysmak zrobicie dosłownie w kilka minut. Przepis jest naprawdę prosty – wystarczy wymieszać składniki, usmażyć i gotowe.

Jak zrobić placki na skyrze? Szybki przepis

Placuszki na bazie skyru to świetna alternatywa dla tradycyjnych placków, idealna dla osób dbających o zdrowie i sylwetkę. Pyszne i puszyste placki skyrowe będą hitem w waszym domu. Przygotujecie je ze składników, które większość z was ma w swojej kuchni. Takie placuszki będą świetnie smakować bez żadnych dodatków, ale możecie podać je też w towarzystwie świeżych owoców, frużeliny, miodu czy jogurtu naturalnego. Idealnie sprawdzą się także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły.

Przepis: Placuszki ze skyru

Te placuszki to idealna przekąska, ale też świetny pomysł na śniadanie czy kolację

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8

Składniki

  • 200 g skyru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówPrzełóżcie do miski skyr, dodajcie mąkę, proszek do pieczenia i jajka. Całość porządnie wymieszajcie.
  2. Smażenie placuszkówRozgrzejcie patelnię z niewielką ilością tłuszczu. Przy użyciu łyżki przełóżcie porcję masy, lekko rozpłaszczcie i smażcie z obu stron – róbcie to do momentu, aż placuszki się zarumienią. Podawajcie je ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Dlaczego warto jeść skyr?

Skyr staje się coraz popularniejszy w naszym kraju – nic dziwnego, zawiera wiele prozdrowotnych właściwości, jest między innymi cennym źródłem białka i wapnia. Dodatkowo skyr jest także źródłem probiotyków, które mają wpływ na jakość naszej flory jelitowej. Jest również bogaty w witaminy i minerały. Zawiera także witaminy z gruby B oraz magnez, potas i fosfor. Jego kolejną zaletą jest niska kaloryczność, dlatego mogą po niego sięgać także osoby na diecie.

Skyr można używać do przygotowania zarówno słodkich, jak i wykwintnych dodatków. Ten jogurt doskonale smakuje również jako samodzielna przekąska. Możecie połączyć go też z musli czy świeżymi owocami, a w wersji wytrawnej – z przyprawami i ziołami, przygotowując w ten sposób dipy do warzywnych przekąsek. Będzie idealny też do słodkich deserów, na przykład sernika na zimno w wersji light. Możecie przygotować także kanapeczki ze skyrem.

Czytaj też:
Z taniego, sezonowego warzywa i owocu robię proste placki. Nie potrzebuję nawet miksera
Czytaj też:
Koleżanka z Podhala dała mi przepis na najlepsze placki ziemniaczane, jakie jadłam. To u mnie teraz hit!

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl