Muffinki piernikowe zawsze są hitem na moim świątecznym stole. Zrobisz je w ekspresowym tempie

Muffinki piernikowe zawsze są hitem na moim świątecznym stole. Zrobisz je w ekspresowym tempie

Dodano: 
Muffinki pierniczkowe
Muffinki pierniczkowe Źródło: Freepik
Muffinki piernikowe są znacznie szybsze w przygotowaniu niż klasyczny piernik, a do tego smakują obłędnie. Zobaczcie, jak w kilku krokach stworzyć te pachnące cudeńka, które wypełnią dom zapachem świąt i oczarują bliskich. 

Wypieki na Boże Narodzenie to nieodłączny element świątecznej tradycji. Wypełniają domy zapachem cynamonu, wanilii i goździków. Na polskich stołach królują przede wszystkim pierniki – aromatyczne ciastka, które często piecze się wcześniej, aby zdążyły zmięknąć do świąt. Popularne są również makowce – drożdżowe ciasta wypełnione masą makową, bakaliami i orzechami. Nie może zabraknąć sernika, którego kremowa konsystencja i delikatny smak dopełniają świąteczny nastrój. Ja co roku piekę jednak jeszcze też muffinki piernikowe, za którymi przepadają wszyscy goście.

Jak zrobić muffinki piernikowe?

Muffinki piernikowe to pyszne, aromatyczne wypieki. Charakteryzują się intensywnym, korzennym smakiem, który zawdzięczają mieszance przypraw korzennych (czyli popularnej przyprawie do piernika). Idealnie smakują z kubkiem gorącej herbaty lub kakao, a ich zapach unoszący się podczas pieczenia tworzy prawdziwie świąteczną atmosferę.

Przepis: Muffinki piernikowe

Te muffinki cudownie smakują, a do tego przygotujecie je w błyskawicznym tempie

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
296 w każdej porcji

Składniki

składniki suche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • posiekane orzechy
  • szczypta soli

składniki mokre:

  • 250 ml mleka
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówW jednej miseczce wymieszajcie składniki suche, a w drugiej składniki mokre (wcześniej roztopcie masło).
  2. Łączenie składnikówSkładniki suche przesypcie do mokrych i mieszajcie do momentu, aż całość uzyska jednolitą konsystencję.
  3. Pieczenie babeczekPrzelejcie masę do foremek na muffinki do 3/4 wysokości każdej z nich. Pieczcie je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut – to tzw. suchego patyczka. Na koniec możecie oprószyć muffinki cukrem pudrem.

Jeśli chcecie nieco urozmaicić ten przepis, to do takich babeczek możecie dodać też orzechy, bakalie czy kawałeczki czekolady.

Jak ozdobić muffinki piernikowe?

Muffinki piernikowe można ozdobić na wiele kreatywnych i efektownych sposobów, podkreślając ich świąteczny charakter. Najprostszym pomysłem jest polanie ich lukrem lub posypanie cukrem pudrem. Popularnym dodatkiem są także posypki cukrowe w kształcie gwiazdek, śnieżynek czy małych kuleczek, które nadają babeczkom bajkowy wygląd. Można je również udekorować polewą czekoladową, a następnie posypać orzechami, migdałami albo suszonymi owocami.

Świetnym pomysłem jest także dodanie małych figurek z masy cukrowej, na przykład choinek, prezentów czy bałwanków. Dla bardziej naturalnego efektu można użyć gałązek rozmarynu, które imitują małe choinki, oraz czerwonych owoców, takich jak na przykład żurawina, dzięki czemu całość nabierze świątecznego klimatu. Koniecznie spróbujcie też przygotować szybki piernik z przepisu Ewy Wachowicz.

Czytaj też:
To najlepsze babeczki bananowe, jakie jadłam. Z przepisu kuzynki Ani robię je w 20 minut
Czytaj też:
Piernik staropolski na Boże Narodzenie robię już teraz. Korzystam z przepisu ukochanej babci i wychodzi przepyszny

Opracowała:
Źródło: Odżywianie WPROST.pl
Przyjemność z natury Poznaj produkty Partner serwisu Smaki.pl