Pasty kanapkowe to smaczne i kreatywne urozmaicenie codziennych kanapek. Zamiast klasycznego sera czy szynki, można sięgnąć po delikatną pastę jajeczną, aromatyczną pastę z tuńczyka czy popularny ostatnio w naszym kraju hummus. Dzięki różnorodnym składnikom, pasty nie tylko wzbogacają smak, ale też pozwalają na ciekawe eksperymenty kulinarne. To świetny sposób, by wprowadzić do jadłospisu więcej warzyw, przypraw i innych zdrowych dodatków.
Pyszna i aromatyczna pasta do kanapek
Najczęściej przygotowuje się pastę do kanapek z jajek lub ryb. Ja jednak od mojej dobrej przyjaciółki dostałam przepis na cudownie aromatyczną i naprawdę obłędnie smaczną pastę z użyciem suszonych pomidorów. Choć nie jestem fanką tego składnika, to w przygotowanym smarowidle do chleba smakował naprawdę świetnie.
Przepis: Pasta kanapkowa z suszonymi pomidorami
Ta pasta to jedno z najsmaczniejszych smarowideł do chleba, jakie jadłam
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 5
- Liczba kalorii
- 125 w każdej porcji
Składniki
- 100 gramów suszonych pomidorów
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów
- 200 gramów chudego białego sera
- 3 łyżki majonezu
- szczypta pieprzu
- pół pęczka świeżej bazylii
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówNajpierw posiekajcie cebulę i czosnek, a następnie podsmażcie na 3 łyżkach oliwy z oliwek.
- Blendowanie składnikówPodsmażone składniki oraz kapary przełóżcie do kielicha blendera. Następnie dodajcie suszone pomidory, majonez oraz ser. Całość zmiksujcie na gładką pastę i doprawcie pieprzem oraz posiekaną bazylią.
Poza suszonymi pomidorami doskonałego smaku nadaje tej paście cebula, czosnek i kapary. Z kolei jest ona bardzo sycąca dzięki użyciu białego sera.
Dlaczego warto jeść suszone pomidory?
Suszone pomidory to nie tylko pyszny dodatek do wielu dań, ale też prawdziwa bomba wartości odżywczych. Są bogate w likopen – silny przeciwutleniacz, który wspiera ochronę komórek i może zmniejszać ryzyko chorób serca czy nowotworów. Zawierają również dużo błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie, oraz witaminy C, A i K, korzystnie wpływające na odporność i kondycję skóry. Dodatkowo są pełne antyoksydantów (przeciwutleniaczy), które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Dzięki skoncentrowanemu smakowi suszone pomidory świetnie wzbogacają sałatki, pasty, pizze czy kanapki. To smaczny i zdrowy sposób na dodanie intensywnego aromatu do codziennej diety. Jeśli nie wiecie jakie pomidory suszone wybrać – lepiej postawcie na pomidory suche zamiast tych zalanych olejem – są mniej kaloryczne, a także mniej przetworzone. Jeśli jednak chcecie sięgnąć po wygodniejszą opcję, czyli te ze słoiczka, których nie trzeba wcześniej moczyć – wybierzcie te zalane oliwą z oliwek.
Czytaj też:
Ten składnik do owsianki zmienia wszystko. Śniadanie, które działa jak espressoCzytaj też:
Zamiast chlebka bananowego robię coś lepszego. Ten błyskawiczny deser smakuje obłędnie