Margaryna jest niezwykle popularnym produktem spożywczym, który często wykorzystujemy jako zamiennik masła – na przykład do smarowania pieczywa, ale również jako składnik różnych wypieków. W sklepach dostępne są różne rodzaje margaryn. Dietetyczka Kinga Ołdak wyjaśniła, czym się różnią, i podpowiada, czy lepiej kupować te w pudełkach, czy może w kostce. Rozwiewa też popularne mity na temat tego artykułu spożywczego.
Jaką margarynę wybrać? Rada dietetyka
Margaryny, które są aktualnie dostępne na rynku, możemy podzielić na dwie grupy – margaryny miękkie/kubkowe (te w pudełkach) oraz margaryny twarde (te w kostkach) – powiedziała specjalistka.
Ekspertka z rozmowie z „Wprost” wyjaśniła także, która margaryna będzie lepszym wyborem w kontekście zdrowia naszego serca.
Z punktu widzenia profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych, które są główną przyczyną zgonów w Polsce, korzystniejszym wyborem są margaryny miękkie, ponieważ zawierają mniej nasyconych kwasów tłuszczowych. Rodzaj dominujących kwasów tłuszczowych determinuje konsystencję tłuszczu – powiedziała dietetyczka dla „Wprost”.
Dodała także, że margaryny twarde czy masło zawierają więcej nasyconych kwasów tłuszczowych mających negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Czym różnią się margaryny miękkie i twarde?
Wiele osób zastanawia się, czym dokładnie różnią się margaryny miękkie, czyli te pudełkowe, od margaryn twardych, czyli tych w kostkach.
Zarówno margaryny miękkie, jak i twarde wytwarzane są z olejów roślinnych, natomiast zazwyczaj różnią się ilością tzw. „tropikalnych” tłuszczów, takich jak olej palmowy czy kokosowy, które mają stałą konsystencję i w większych ilościach wykorzystywane są do produkcji margaryn twardych – wyjaśniła ekspertka.
Specjalistka poruszyła jeszcze jeden ważny temat, a mianowicie – obaw związanych z tłuszczami trans w margarynach.
Wiele osób obawia się zawartości tłuszczów trans w margarynach i rezygnuje z ich spożywania na rzecz masła. Warto jednak wiedzieć, że w obecnych czasach margaryny produkowane są na drodze przeestryfikowania (nie na drodze częściowego utwardzania, co miało miejsce dawniej), w trakcie którego tłuszcze trans nie powstają. Jedno z badań wykazało, że zawartość izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w margarynach miękkich dostępnych w Polsce wynosi 0,13-1,11%, podczas gdy w maśle wynosi ona 1,98-3,01% – wyjaśniła.
Koniecznie zobacz też, jaka jest najlepsza margaryna w Biedronce. Sprawdź też, co jest zdrowsze: margaryna czy masło.
Czytaj też:
Nie tylko woda! Dietetyk zdradza, co jest smaczniejsze i znacznie lepiej nawadnia w upałyCzytaj też:
Dlaczego Twój miód traci właściwości? Tego błędu nie popełnia żaden pszczelarz