-
Czy enzymy trawienne sprzyjają utracie wagi?
Enzymy trawienne są często stosowane w celu wspierania zdrowego trawienia i zwiększania wchłaniania składników odżywczych. Badania pokazują, że mogą one korzystnie wpływać na choroby, takie jak nietolerancja laktozy i zespół jelita...
Bezpieczeństwo żywności -
Wypiłeś za dużo kawy? W ten sposób ograniczysz szkodliwy wpływ nadmiaru kofeiny
Na początku wypite filiżanki kawy dodają ci masę energii i pomagają z łatwością przetrwać spotkania biznesowe, prezentacje, rozmowy z szefem... Ale wystarczy wypić o jedną filiżankę za dużo i wszystko może szybko się pogorszyć oraz...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Pokarmy roślinne bogate w cynk. Dobra wiadomość dla wegan!
Cynk jest powszechnie kojarzony ze skorupiakami. Ale czy wiesz, że znajduje się on również w pewnych pokarmach roślinnych?
ProduktyŻywienie -
Tauryna – właściwości i zastosowanie. Czy pomaga schudnąć?
Jak wiadomo, niektóre suplementy stanowią dobre uzupełnienie zdrowej diety. Czy do takich suplementów zalicza się także tauryna?
ProduktyOdchudzanieŻywienie -
Co to są suplementy DIM i jaki mają związek z kapustą?
Diindolylmethane (DIM) to związek powstający podczas trawienia warzyw krzyżowych, takich jak brokuły czy kapusta. Badania sugerują, że DIM wpływa na poziom estrogenu w organizmie. Suplementy DIM zyskują na popularności jako potencjalne...
Produkty -
Wybierasz arbuza na lekką kolację lub podwieczorek? Musisz to przeczytać
Arbuz to owoc o wysokiej zawartości likopenu. Ma wiele do zaoferowania, zwłaszcza gdy chcesz schudnąć. Ale oto dlaczego nie powinieneś go jeść, gdy zbliża się noc.
Produkty -
Te pokarmy i napoje odwadniają – a to może poważnie ci zaszkodzić
Wszyscy wiemy, że arbuz nawadnia. Ale co z jedzeniem, które potajemnie zabiera ci wodę do ostatniej kropli? Oto, co należy wiedzieć o odwadniającej żywności.
Bezpieczeństwo żywności -
Piwo po treningu – czy warto je wtedy wypić?
W pierwszy piątek sierpnia każdego roku obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Piwa i Piwowara. Warto zastanowić się zatem właśnie w tym dniu nad korzyściami z picia piwa. A napój ten pije wielu z nas – nawet ci, którzy ćwiczą. Czy warto...
Produkty -
Naukowcy: Zdrowy składnik tych pokarmów może zwiększać ryzyko nowotworów
Rak jelita cienkiego występuje dość rzadko, a jelita grubego – sąsiedniego, choć znacznie mniejszego organu, jest jedną z głównych przyczyn zgonów z powodu raka u mężczyzn i kobiet. Co takiego znajduje się w okrężnicy, co wydaje się...
Produkty -
QUIZ: Czy wiesz, ile kalorii mają te produkty?
Pomimo tego, że zwykle mówi się o węglowodanach i tłuszczach, dla kontroli wagi liczą się kalorie. Pierwszą rzeczą, której należy szukać na etykiecie, jest liczba kalorii na porcję. Czy znasz na pamięć kaloryczność popularnych produktów...
ProduktyOdchudzanie Quiz -
Korzyści zdrowotne jabłek. Czy jedno dziennie faktycznie uchroni przed lekarzem?
Prawdopodobnie znasz popularne angielskie wyrażenie: „An apple a day keeps the doctor away”, co w wolnym tłumaczeniu oznacza „Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka”. Ile jest w nim prawdy, wyjaśniają badania naukowe.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
5 właściwości kopru włoskiego i jego nasion. Dodawaj nie tylko do marynat!
Foeniculum vulgare, powszechnie znany jako koper włoski, jest aromatycznym ziołem stosowanych w wielu kuchniach świata. Ma też właściwości lecznicze. Wykorzystuje się zarówno roślinę, jak i jej nasiona.
Produkty -
Jaką żywność jedzą wyznawcy Buddy? Wady i zalety diety buddyjskiej
Siddhartha Gautama, czyli „Budda”, założył buddyzm w V-IV wieku p.n.e. we wschodniej części Indii. Dziś jest to religia (lub jak niektórzy sądzą filozofia) praktykowany na całym świecie. Wyznanie to pociąga za sobą określone zasady...
ProduktyOdchudzanie -
Co się dzieje z ciałem, gdy jesz zbyt dużo mięsa?
Spożywanie diety opartej głównie na mięsie może potencjalnie prowadzić do problemów zdrowotnych w przyszłości. Niestety, większość osób nie zachowuje odpowiedniej proporcji talerza, przeznaczając zbyt mało miejsca na warzywa. Jakie ma to...
ProduktyŻywienie -
Zdrowe metody zastąpienia cukru. O tym powinni wiedzieć diabetycy
Badania naukowe wykazały, że nadmierne spożycie węglowodanów, w tym cukru może narazić zdrową osobę na ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Dyskusja na temat utraty wagi lub zdrowszego ciała zwykle skłania do dyskusji na temat ograniczenia...
Produkty -
5 zdrowych mąk do różnorodnych wypieków. Jakie mają właściwości odżywcze?
Mąka to podstawa spiżarni używana do wyrobu deserów, wypieków, czy makaronów. Jednak niektóre rodzaje mąki są zdrowsze niż inne. W związku z tym wiele osób jest zainteresowanych zastąpieniem zwykłej, białej mąki zdrowszymi opcjami...
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Chcesz schudnąć, ale lubisz jeść? Poznaj wskazówki, dzięki którym zachowasz sylwetkę i obiad na talerzu
Nawet bez przechodzenia na ostrą i restrykcyjną dietę, możemy ograniczyć spożywanie znacznej liczby kalorii. Nie zawsze musimy przeprowadzać dietetyczną rewolucję, by uzyskać płaski brzuch i zrzucić zbędne kilogramy. Nawet małe zmiany,...
OdchudzanieProdukty -
6 korzyści, jakie przynosi spożywanie maku. Czy już masz go w swojej kuchni?
Mak jest używany na całym świecie w wypiekach i tradycyjnych potrawach. Mówi się, że zarówno nasiona, jak i pozyskiwany z nich olej oferują różne korzyści zdrowotne, od leczenia bólów głowy i kaszlu po leczenie astmy i bezsenności.
Produkty -
Ile tłuszczu dziennie należy spożywać?
Tłuszcz, podobnie jak węglowodany i białko, jest niezbędnym w diecie makroskładnikiem odżywczym. Nie jest to jednak argument za tym, żeby jeść go zbyt dużo. Należy skupić się na jakości spożywanych tłuszczów.
OdchudzanieBezpieczeństwo żywności -
5 zalet spożywania nasion selera. Zaproś je do swojej kuchni już dziś!
Wiele roślin charakteryzują niebywałe właściwości zdrowotne. Jedną z nich jest seler – a w tym także jego nasiona. Dlaczego są takie wyjątkowe?
Produkty -
Czy warto dodawać odżywkę białkową do kawy?
Dodanie białka do kawy to jeden z najnowszych trendów wellness. Chociaż może to brzmieć jak dziwna kombinacja, wiele osób twierdzi, że przyspiesza utratę wagi i poprawia jakość treningów. Jak jest naprawdę?
OdchudzanieProduktyŻywienie