Jajka to niedrogie, bogate w składniki odżywcze produkty, które są łatwo dostępne i proste w przygotowaniu. Dzięki temu są doskonałym pożywieniem dla wielu ludzi na całym świecie. Są niezwykle uniwersalne: można przygotowywać je na kilka sposobów lub wykorzystywać w wielu innych daniach. Jednoczesne spożywanie białka i żółtka w jaju zapewnia odpowiednią równowagę białka, tłuszczu i kalorii. Ta kombinacja pozwala większości ludzi poczuć się zdrowszymi i bardziej zadowolonymi po jedzeniu.
Żółtka – składniki odżywcze
Jednak przegląd z 2019 r. sugeruje, że większość składników odżywczych w jajku znajduje się w żółtku. Podkreślono w nim szereg korzyści, które mogą zapewnić składniki odżywcze w żółtku, w tym:
- Niższe ryzyko zaburzeń żołądkowo-jelitowych: Ta korzyść może wynikać z białek żółtka jaja, takich jak foswityna, które mogą zmniejszać liczbę związków w organizmie, które powodują zapalenie.
- Wzmocniony układ odpornościowy: Niektóre związki zwane siarczanowanymi glikopeptydami są obecne w błonie żółtka jaja. Mogą one stymulować produkcję makrofagów, które są komórkami układu odpornościowego i chronią organizm przed chorobami oraz infekcjami.
- Niższe ciśnienie krwi: żółtko jaj zawiera kilka związków zwanych peptydami, które, jak wykazały badania, znacznie obniżają ciśnienie krwi u szczurów. Wysokie ciśnienie krwi jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych.
- Zmniejszone ryzyko problemów ze wzrokiem: American Heart Association stwierdza, że żółtka są znaczącym źródłem luteiny i zeaksantyny. Te karotenoidy mogą chronić przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej, dwoma typowymi problemami oka, które często rozwijają się po 55 roku życia.
Czytaj też:
Jak wykorzystać skorupki jajek? Kilka praktycznych, zaskakujących zastosowań
Warto zauważyć, że wiele badań w tym przeglądzie nie testowało wpływu żółtek jaj na ludzi. Zamiast tego przeprowadzili testy w laboratorium lub na zwierzętach. Naukowcy rozpoczęli także badanie potencjału różnych immunostymulatorów zwanych immunoglobulinami, które są obecne w żółtkach jaj. Według Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych surowe żółtko z jednego standardowego dużego jajka zapewnia:
- 55 kalorii
- 2,70 g białka
- 4,51 g tłuszczu
- 184 mg cholesterolu
- 0,61 g węglowodanów
- 0,10 g cukru
- 0 g błonnika pokarmowego
Żółtka jaj zawierają co najmniej siedem niezbędnych minerałów, w tym:
- wapń
- żelazo
- magnez
- fosfor
- potas
- sód
- cynk
Żółtka jaj są bogatym źródłem wielu witamin, zwłaszcza rozpuszczalnych w tłuszczach i wodzie. Jajka są jednak narażone na ryzyko zakażenia Salmonellą, jeśli dana osoba nie będzie ich odpowiednio przechowywać i przygotowywać. Utrzymanie higieny podczas przygotowywania jajek jest kluczem do zapobiegania zatruciu pokarmowemu.
Czytaj też:
Jak przygotowywać posiłki dla dużej rodziny w czasie pandemii?