5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu

5 sposobów na przygotowanie masła smakowego w domu

Dodano: 
Masło smakowe
Masło smakowe Źródło: Unsplash / Sorin Gheorghita
Masło smakowe nie tylko zapewnia pewne korzyści zdrowotne, ale także sprawia, że ​​praktycznie wszystko, co ugotujesz, smakuje o wiele lepiej. Zwłaszcza gdy jest przygotowane we własnej kuchni. Okazuje się, że to nie takie trudne.

Od pikantnych po słodkie, oto kilka prostych przepisów na masło smakowe, które można przygotować w domu!

Jak przygotować masło smakowe w domu?

Aby to zrobić, upewnij się, że kupione masło ma temperaturę pokojową. Następnie wymieszaj je razem ze składnikami w misce gumową szpatułką. Po dokładnym wymieszaniu przenieś je na kawałek papieru do pieczenia. Zwiń go w kłodę, a następnie skręć końce papieru pergaminowego, aby go uformować. Przed użyciem wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

1. Masło miodowe

Nic nie przebije połączenia słonego i słodkiego, czyli dokładnie to, co dostajesz dzięki tej klasycznej kombinacji. Miodowe masło bardzo dobrze łączy się z domowymi ciasteczkami, lub nawet chrupiącym kurczakiem domowej roboty.

Składniki:

  • 1 kawałek masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2. Masło z dyni

Dynia to nie tylko dodatek do jesiennego latte czy ciasta! W rzeczywistości puszkę dyni można wykorzystać do wielu różnych przepisów, a masło z pewnością jest jednym z nich. Rozprowadź masło z przyprawami dyniowymi na maślanych naleśnikach lub gofrach.

Składniki:

  • 1 kawałek masła
  • 2 łyżki puree z dyni
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3. Masło czosnkowo-ziołowe

Chociaż istnieje wiele różnych przepisów, ten jest zdecydowanie najczęściej wykorzystywany. Masło czosnkowo-ziołowe spotykamy w pieczywie, z purée ziemniaczanym i na wielu innych potrawach. Teraz możesz z łatwością zrobić je samemu.

Składniki:

  • 1 kawałek masła
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku, drobno posiekana
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane

4. Masło klonowe

Masło klonowe można rozsmarować na naleśnikach – to wydaje się być idealnym połączeniem. Ale masło to bardzo dobrze łączy się też z ciepłymi kromkami chleba lub rogalikami.

Składniki:

  • 1 kawałek masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

5. Masło cytrynowo-szczypiorkowe

Jeśli uwielbiasz grillować, to masło z cytryny i szczypiorku będzie twoim najlepszym przyjacielem. Ciesz się grillowanym kurczakiem, rybą lub kanapką ze stekiem z tym smakowym masłem rozsmarowanym na tostowej bułce.

Składniki:

  • 1 kawałek masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego szczypiorku
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny

Smacznego!

Czytaj też:
Maślanka – właściwości zdrowotne. Czy maślanka jest zdrowsza od kefiru?