Pąki drzew, krzewów i innych roślin doczekały się nawet własnej nazwy w leczeniu ziołami – to gemmoterapia. Nie bez powodu, bo pąki to prawdziwe witaminowe bomby. Kumulują cenne składniki, podobnie jak kiełki. Wiosna to czas, kiedy zawarte jest w nich najwyższe stężenie cennych związków aktywnych, które działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i odmładzająco. To dlatego wyciągi z pąków są także składnikiem kosmetyków.
Czy można jeść pączki wszystkich drzew i krzewów?
Nie wszystkie pączki są jadalne i to najważniejsza zasada, o której trzeba pamiętać. Dokładnie jak przy wszystkich innych dzikich roślinach – nigdy nie jedz tego, czego nie jesteś w stu procentach pewien. Nie należy jeść np. pąków roślin, których gałązki są trujące, czyli np. dzikiego bzu czy robinii.
Jakie pączki drzew można jeść?
Można jeść pączki drzew i krzewów owocowych, takich jak jabłonie, porzeczki czy grusze. Jednymi z najsmaczniejszych pączków (są chrupiące, lekko słodkie, orzeźwiające) są pąki lipy. Można jeść m.in. pączki buka, brzozy czy topoli. Nie wszystkie pąki są smaczne – np. te dębu czy orzecha będą gorzkawe w smaku. Jeśli zbierasz pąki, zbieraj tylko z drzew i krzewów rosnących z dala od miasta. I tylko wtedy jeśli masz stuprocentową pewność, że zbierasz pąki z właściwej rośliny.
Jak wykorzystać pączki drzew w kuchni?
Pączki drzew są świetnym dodatkiem do wiosennych sałatek. Doskonale sprawdzą się tu wspomniane pąki lipy, które ze względu na swój delikatny smak będą także oryginalnym dodatkiem do owocowych sałatek i ozdobą deserów. Można je też dodać do twarożku czy posypać nimi danie z makaronem.
Z pączków można także zrobić lecznicze nalewki (np. z pączków topoli czarnej – taka nalewka ma działanie przeciwprzeziębieniowe). Pączki można też suszyć i wykorzystywać jako dodatek do ziołowych mieszanek. Te z brzozy zadziałają moczopędnie i odtruwająco, te z buka przeciwkaszlowo i uspokajająco, a te lipowe pomogą wyrównać ciśnienie krwi.
Jeśli przyjmujesz jakiekolwiek leki, zawsze ziołowe terapie skonsultuj z lekarzem, ponieważ niektóre rośliny zawierają silne substancje czynne, które mogą zaburzać działanie leków.
Czytaj też:
Wiosenny przysmak prosto z krzaka. Dlaczego warto jeść forsycję?