Przepisy na lepszą odporność. W roli głównej czosnek

Przepisy na lepszą odporność. W roli głównej czosnek

Dodano: 
Czosnek
Czosnek Źródło: Pexels / Isabella Mendes
Czosnek to jeden z naturalnych antybiotyków. Jego właściwości prozdrowotne są nieocenione. Powinien być stałym elementem naszej diety, a w okresie jesienno-zimowym w szczególności.

– Czosnek znamy od kilku tysięcy lat, ale czy wiemy, że można go wykorzystać na wiele sposobów? Jest to oczywiście naturalny antybiotyk, bardzo zdrowy, wiec warto wykorzystać – powiedział David Gaboriaud, który w kuchni „Dzień Dobry TVN” przygotowywał dania z czosnkiem w roli głównej. Jak zrobić fondue z czosnkiem, zupę z selera i cieciorki z oliwą czosnkową, czosnek konfitowany w oliwie czy pieczoną doradę z sosem kolendrowo-czosnkowym?

Czosnek – właściwości prozdrowotne

  • Suplementy z czosnkiem pomagają zapobiegać i zmniejszać nasilenie powszechnych chorób, takich jak grypa i przeziębienie. Warzywo to wzmacnia bowiem układ odpornościowy.
  • Badania na ludziach wykazały, że suplementy czosnku mają znaczący wpływ na obniżenie ciśnienia krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Badanie z 2007 roku, opublikowane na łamach „Proceedings From the National Academy of Sciences” wykazało, że spożywanie czosnku zwiększa wytwarzanie bioaktywnego związku o nazwie siarkowodór. To silny przeciwutleniacz, który poprawia krążenie i rozluźnia naczynia krwionośne.
  • Spożywanie zmiażdżonego, surowego czosnku reguluje poziom cukru we krwi na czczo, obwód talii, poziom cholesterolu (zarówno poprzez obniżenie „złego” poziomu triglicerydów i podniesienie „dobrych” poziomów HDL), jak i ciśnienie krwi u ludzi z zespołem metabolicznym.
  • Czosnek zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc w zapobieganiu chorobie Alzheimera i demencji. ponieważ wspierają mechanizmy obronne organizmu przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
  • Badanie opublikowane w magazynie „Gastroenterology” wykazało, że że spożywanie dużej ilości czosnku, cebuli, szczypiorku i porów znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka żołądka.
  • Jedno z badań u kobiet w okresie menopauzy wykazało, że dzienna dawka suchego ekstraktu czosnku (równa 2 gramom surowego czosnku) znacząco obniżyła wskaźnik niedoboru estrogenu. Sugeruje to, że ten suplementy diety z czosnkiem mogą zapobiegać problemom z układem kostno-stawowym.
  • Inne badania, opublikowane na łamach „BMC Musculoskeletal Disorders” wykazały natomiast, że kobiety, które regularnie spożywały czosnek i inne warzywa z tej rodziny, znacznie zmniejszyły ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawu biodrowego.

Ponieważ czosnek wykazuje tak silne działanie, dodanie go do codziennej diety może zapewnić nam długowieczność. Jeśli zapobiegniemy wystąpieniu poważnych chorób przewlekłych jak nadciśnienie, miażdżyca i cukrzyca, dłużej będziemy cieszyć się dobrym zdrowiem. A dzięki zawartości silnych antyoksydantów, czosnek spowolni też procesy starzenia się i rozwoju demencji.

Czytaj też:
Odchudzanie – jak stosować siemię lniane, żeby sobie nie zaszkodzić

Źródło: X-news / Zdrowie Wprost