Niekoniecznie Dietetycznie to profil na Instagramie prowadzony przez Annę Regułę. Tym razem dodała ona post z przepisem na ciasto, które powinno zasmakować każdemu. Jak zaznacza dietetyczka, to najłatwiejsza receptura na kruche ciasto z delikatnym, lekkim kremem czekoladowym z ricotty, który świetnie łączy się z konfiturami śliwkowymi i malinami. Na wierzch można dodać chrupiące prażone migdały. Jak zachwala Niekoniecznie Dietetycznie:
To połączenie smaku jest takie doskonałe, że musicie zrobić to ciasto i sami się przekonać.
A więc do dzieła!
Kruche ciasto z owocami: składniki
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 60 g masła
- 30 g erytrolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pół łyżeczki soli
Składniki na górną warstwę
- 250 g ricotty
- 50 g gorzkiej czekolady
- 40 g erytrolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Dodatkowo
- 4-5 śliwek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki erytrolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- maliny i prażone migdały
Kruche ciasto z owocami: sposób przygotowania
Do miski lub miksera wsyp mąkę, a następnie dodaj do niej pokrojone zimne masło, wanilię, jajko, sól i erytrol. Wszystkie składniki zagnieć ręcznie lub mikserem aż do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie przygotuj małą formę (Anna Reguła korzystała z tej o wymiarach 25x18 cm) i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ciasto wyklej na dnie formy i włóż do lodówki na około godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. W przypadku braku czasu mrożenie można zupełnie pominąć. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je w temperaturze 180℃, w opcji grzania góra-dół przez około 15 minut do chwili, gdy będzie zarumienione.
Śliwki pokrój na ćwiartki i umieść je w rondelku. Następnie dodaj cynamon i erytrol i smaż na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu – do momentu uzyskania gładkiej konfitury. Na koniec dodaj sok z cytryny, zamieszaj i przestudź. Można też podsmażyć śliwki tylko chwilę zanim całkowicie się rozpadną, ale będą miękkie i w takiej formie też się sprawdzą.
W międzyczasie przygotuj krem – rozpuść gorzką czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Następnie do gorącej czekolady dodaj 2 łyżki ricotty i wymieszaj, co zapobiegnie zważeniu się czekolady.
Kolejny krok to przełożenie do miski lub blendera wszystkich składników i zmiksowanie ich na krem razem z ricottą wymieszaną z czekoladą. Gotowy krem trzeba przełożyć na wystudzony spód i przełożyć warstwami, a następnie schłodzić.
instagramCzytaj też:
Szarlotka na cieście orkiszowym, z orzechami laskowymi