W ostatnich latach żółtko powoli wraca do łask. Po pierwsze, w wytycznych żywieniowych z 2015 r. obniżono dzienny limit cholesterolu w diecie i włączono jajka do wszystkich trzech zalecanych zdrowych nawyków żywieniowych. Następnie, na początku tego roku, badanie opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition wykazało, że ci, którzy jedli siedem lub więcej jajek tygodniowo, w rzeczywistości mieli lepszy stan układu sercowo-naczyniowego niż uczestnicy, którzy jedli tylko jedno lub mniej jajek tygodniowo. Czy omlet z białka jajka jako rzekomo zdrowsza alternatywa jest jednym z największych mitów na temat zdrowego odżywiania? Na to wygląda.
Czytaj też:
Dlaczego warto jeść jajka? O tym mogłeś nie wiedzieć
Żółtka i białka jaj – fakty i mity
– Kiedyś mówiono, że żółtka jaj podnoszą poziom cholesterolu i zwiększają ryzyko chorób serca i udaru mózgu. Jednak obecne badania pokazują, że jajka nie mają związku z podwyższaniem poziomu cholesterolu we krwi i mogą faktycznie pomóc podnieść poziom dobrego cholesterolu, czyli HDL – mówi dietetyk Tracy Lockwood Beckerman. – Cholesterol pochodzący z pożywienia ma bardzo niewielki wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Cholesterol we krwi powstaje w wątrobie i znacznie bardziej wpływa na niego spożycie tłuszczów trans i nasyconych niż spożycie cholesterolu w diecie.
Według Beckerman, jeśli jesz tylko białka jaj, tracisz wiele z tego, co ma do zaoferowania całe jajko. – Odkryliśmy, że większość składników odżywczych pochodzących z jajka czai się w żółtku, co oznacza, że powinniśmy zjeść całe jajko – mówi. – Często odnoszę się do jajek jako multiwitaminy natury. Są sycące, łatwe do znalezienia w sklepie i stanowią doskonałe źródło wysokiej jakości białka. Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje twój organizm. Dodatkowo, twój organizm jest w pełni zdolny do wchłonięcia całego białka z jaj, aby obniżyć ciśnienie krwi, zoptymalizować zdrowie kości i pomóc w zwiększeniu masy mięśniowej.
Czytaj też:
5 największych mitów o chorobach serca. Kardiolodzy ostrzegają: Przestań w to wierzyć!
Mit szkodliwości żółtka
Dietetyk Amy Gorin z okolic Nowego Jorku, również walczy z mitem szkodliwości żółtka.
– Proszę, jedzcie całe jajka. Większość witamin i minerałów zawartych w jajku znajduje się w żółtku jaja. Należą do nich cholina, witamina B12, witamina D, witamina A, witamina B6, żelazo, witamina E, cynk, kwas foliowy, fosfor, selen, ryboflawina, luteina i zeaksantyna oraz białko – mówi. – Cholina to składnik odżywczy, który wspomaga zdrowie mózgu, a luteina i zeaksantyna są korzystne dla zdrowia oczu.
Ale co myśli kardiolog? Według dr Niecy Goldberg, dyrektora medycznego Women's Heart Program na Uniwersytecie Nowojorskim, jest tylko kilka wyjątków od reguły jedzenia całych jajek.
– Białka jaj są zdrowszą opcją dla osób, które muszą zmniejszyć spożycie tłuszczu. To także zdrowy wybór, jeśli musisz obniżyć poziom tłuszczów nasyconych z powodu wysokiego poziomu cholesterolu – mówi. – A jeśli którykolwiek z tych przypadków ma miejsce u ciebie, nie martw się: nadal czerpiesz wiele korzyści odżywczych z białek jaj. Białko z dużego jajka nie zawiera tłuszczu i ma aż 4 gramy białka.
To... co powiesz na jakąś lekką jajeczną kolację albo karpia w galarecie przyozdobionego ugotowanym jajkiem na twardo?
Czytaj też:
Czy dieta jajeczna jest skuteczna?