-
Pesto – pyszna zielona pasta, która rewelacyjnie wspomaga serce
Pesto to pyszna pasta z bazylii, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto je jeść?
ProduktyPrzepisy -
Uwaga! W popularnych suplementach diety wykryto rakotwórczy składnik. Ostrzeżenie GIS
W kilku seriach suplementów diety pojawił się tlenek etylenu, który jest szkodliwy dla zdrowia, a jego obecność jest niedozwolona w żywności na terenie Unii Europejskiej.
ProduktyŻywienie -
Ryż brązowy – składnik diety na redukcję. Dlaczego warto go spożywać?
Ryż brązowy zawiera dużo błonnika, dlatego jest podstawą diety na redukcję. Jakie ma właściwości?
ProduktyDiety -
Biała porzeczka owocem idealnym dla alergików. Rewelacyjnie działa na zdrowie
Biała porzeczka to bardzo zdrowy owoc, który zawiera szereg witamin i mikroelementów. Dlaczego warto go jeść?
Produkty -
Coraz więcej Polaków robi przetwory na zimę. Co króluje w polskich spiżarniach?
Z roku na rok rośnie liczba osób, które kultywują tradycję przygotowywania przetworów na zimę. W tym roku ma je przygotować aż 60 proc. Polaków.
Produkty -
Sos sojowy zmniejsza reakcje alergiczne? 5 faktów o sosie sojowym
Sos sojowy jest pysznym dodatkiem do dań kuchni azjatyckiej. Jakie ma właściwości i czy jest zdrowy?
ProduktyDiety -
10 skutków ubocznych jedzenia fast food. Na co zwykle nie zwracasz uwagi?
Myślisz, że przez śmieciowe jedzenie tylko się tyje? Nic bardziej mylnego. Większość z nas w ogóle nie ma pojęcia o tym, jak szkodliwy jest nadmiar wysokoprzetworzonych produktów w codziennym pożywieniu – ich producentom wcale nie...
ŻywienieMonika Piorun
-
8 warzyw, które mają więcej wapnia niż mleko. Numeru 4 z pewnością nie znałeś!
Pij mleko, będziesz wielki – mówili. A co jeśli zamiast tego... jeść warzywa? I to te z największą zawartością wapnia!
Produkty -
Ryż biały – zdrowy czy szkodliwy? Dodaje energii, ale też tuczy
Ryż nazywany jest białą trucizną. Czy w tym stwierdzeniu tkwi ziarno prawdy? Poznaj właściwości ryżu.
ProduktyPrzepisy -
Czerwona porzeczka – polska superfood. Właściwości i przepis na dżem
Czerwona porzeczka nie bez powodu uważana jest za jeden z najzdrowszych owoców. Jakie ma właściwości?
ProduktyPrzepisy -
Przesoliłeś ryż? Da się go jeszcze uratować! Oto 7 skutecznych metod
Ryż to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Komu jednak nie zdarzyło się go przesolić? Na szczęście są na to sprawdzone metody.
Produkty -
10 najzdrowszych grzybów na świecie. Które z nich są najbardziej wartościowe dla organizmu?
Co kraj, to obyczaj. Nie wszystkie narody przepadają za grzybami tak jak Polacy, którzy grzybobranie traktują niemal jak sport narodowy. Które gatunki uznawane są za najzdrowsze na świecie?
ŻywienieBezpieczeństwo żywnościMonika Piorun
-
Jaki wpływ na organizm ma codzienne jedzenie sałatki? Możecie być zdziwieni
Nie tylko może wspomagać pracę jelit, ale także zmniejszyć ciśnienie krwi. Poznaj wpływ sałatki warzywnej na organizm!
Produkty -
Jaki wpływ na zdrowie ma picie bezalkoholowego wina? Zaskakujące odkrycie
To pochodzące z winogron polifenole zawarte w niewielkich ilościach wina – zwłaszcza czerwonego – działają korzystnie na nasze serce i chronią nas przed chorobą wieńcową. Alkohol nie ma z tym nic wspólnego. Badacze z Wielkiej Brytanii...
Monika Piorun
-
Chcesz mieć piękną cerę? Częściej jedz to jedno warzywo
Niektóre warzywa znane są ze swoich właściwości poprawiających stan skóry. Na szczególną uwagę zasługują pomidory pełne odżywczego lipokenu.
Produkty -
5 najlepszych zamienników smalcu – w trosce o zdrowie i szczupłą sylwetkę
Szukasz zdrowego zamiennika smalcu? Oto kilka smacznych propozycji, które warto wykorzystać m.in. do smażenia.
ProduktyBezpieczeństwo żywności -
Nie chcesz zmarnować warzyw z lodówki? Przygotuj minestrone – zupę z „resztek”
Zwana włoską zupą, minestrone to gęsta, pożywna i zdrowa zupa, która doskonale sprawdzi się w chłodne, jesienno-zimowe dni.
Przepisy -
Dieta pegańska to połączenie dwóch znanych diet. Ostatnio bije rekordy popularności
Połączenie diety paleo i weganizmu dało interesującą coraz większe grono osób dietę pegańską . Na czym dokładnie polega?
DietyProduktyOdchudzanie -
Trycholog: Włosy też potrzebują dobrego jedzenia
Każdy składnik odżywczy dostarczany do naszego organizmu ma również wpływ na nasze włosy. Na co powinniśmy zwrócić uwagę przy odżywianiu, aby zadbać o włosy?
-
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki: potrafisz je rozpoznać?
Grzyby jadalne i ich trujące odpowiedniki często bywają trudne do odróżniania nawet dla wytrawnych grzybiarzy. Które z grzybów mylone są ze sobą najczęściej?
Bezpieczeństwo żywnościProduktyAnna Sierant
Quiz -
Sałatka jak z restauracji? Dzięki jednej przyprawie, którą masz w swojej kuchni!
Czy spróbowałeś kiedyś posolić swoją sałatkę? Jak zdradza Mark Bittman, to niezawodny sposób na podkreślenie smaku zieleniny.
ProduktyPrzepisy