Najnowsze badania przeprowadzone m.in. na Uniwersytecie Illinois w Urbanie i Champaign wykazały, że wyciąg z łuski kakaowej zawiera trzy związki, które potencjalnie mogą zapobiegać niektórym zmianom wewnątrz komórek, a nawet redukować te, które już powstały. Te same związki można znaleźć w produktach takich, jak kakao, zielona herbata i kawa. Mowa jest tutaj o kwasie protokatechowym, epikatechinie i procyjanidynie B2. Wspomniane trzy związki należą do grupy fenoli roślinnych, która w przeciągu ostatnich lat stała się dosyć znaczącym przedmiotem zainteresowania naukowców. W czasopiśmie naukowym „Molecular Nutrition & Food Research” zostało przedstawione sprawozdanie z badania wraz z wynikami.
Czytaj też:
Kakao na wagę złota
Otyłość a komórki odpornościowe?
Osoby zmagające się z otyłością doświadczają problemów między innymi z powodu obecności adipocytów, czyli żółtych komórek tłuszczowych, które syntezują i magazynują tłuszcz. W tym stanie chorobowym adipocyty gromadzą zbyt dużo tłuszczu, a ponadto pobudzają wzrost komórek odpornościowych, czyli makrofagów. Z kolei interakcje między obciążonymi tłuszczem adipocytami i makrofagami sprzyjają powstaniu przewlekłego stanu zapalnego, który towarzyszy otyłości. Zmniejsza się przez to zdolność komórek do absorpcji i przekształcania glukozy w energię. Ta nieprawidłowość jest przyczyną insulinooporności, która jest bezpośrednio związana z zachorowaniem na cukrzycę typu 2.
Połączenie zbyt dużej ilości tłuszczu, rosnącego poziomu cukru i stanu zapalnego przyczynia się do uszkodzeń w mitochondriach, które wytwarzają w komórkach energię poprzez spalanie tłuszczu i glukozy. Jednak po przeprowadzeniu na myszach badań związanych z otyłością uzyskano znamienne rezultaty w komórkach tłuszczowych i odpornościowych. Naukowcy odkryli, że mogą leczyć je, wykorzystując ekstrakt z łupin kakaowych.
Badanie wykazało, że dzięki obecności ekstraktu możliwe było usprawnienie procesów zachodzących w mitochondriach poprzez modulację stanu zapalnego i podtrzymanie wrażliwości adipocytów na insulinę. Na podstawie wcześniejszych badań ustalono, że postępująca otyłość przyczynia się do gromadzenia tłuszczu wraz z namnażaniem makrofagów w tkance tłuszczowej, co sprzyja występowaniu przewlekłych stanów zapalnych o niskim natężeniu i nieprawidłowości w przemianach komórkowych.
Czytaj też:
Zapach kakao zamiast... posiłku?
Zmiana żółtych komórek tłuszczowych w beżowe i... spalające tłuszcz?
Celem najnowszego badania było dowiedzenie, czy interakcja między adipocytami i makrofagami a ekstraktem z łupin kakaowych (konkretnie zawartymi w nim fenolami) może zapobiec uszkadzaniu mitochondriów i oporności na insulinę, co potencjalnie przyczynia się do otyłości.
Przeprowadzono kilka eksperymentów na komórkach wraz z wykorzystaniem bioinformatyki i modeli komputerowych do analizy wpływu molekularnego każdego z analizowanych trzech związków na interakcje adipocytów i makrofagów. Wszelkie upośledzenia powstałe w mitochondriach były w istocie naprawiane poprzez wpływ ekstraktu z łupin kakaowych, które ponadto ograniczały akumulację tłuszczu w komórkach. Ponadto dodanie fenoli występujących w łupinach zmieniło żółte adipocyty w beżowe, które charakteryzują się większą ilością mitochondriów i właściwościami pozwalającymi na spalanie tłuszczu.
Czytaj też:
SuperczekoladaSpalanie tłuszczu