Jagna Niedzielska, specjalistka od spraw zero waste, czyli (w skrócie) tego, jak nic nie marnować, podpowiada, które ze świątecznych potraw można mrozić lub wekować.
Ekspertka w jednym ze swoich najnowszych postów na Instagramie opublikowała specjalną ściągę z listami potraw, które można wekować i lub mrozić po świętach. Znalazła się również jedna do wykorzystania na oba z wymienionych sposobów i dwie, których mrozić i wekować się nie da.
Świąteczne potrawy, których NIE można ani mrozić, ani wekować
- sałatka jarzynowa (jedna z obserwatorek Jagny Niedzielskiej dodała w komentarzu sposób na przedłużenie świeżości sałatki jarzynowej: wystarczy nie mieszać całości od razu z majonezem; pokroić warzywa, trzymać je w szklanym pojemniku, a dopiero potem mieszać z majonezem tylko tyle, ile potrzeba w danej chwili)
-
śledzie
Świąteczne potrawy, które można mrozić
- wędliny i pasztety
- uszka
-
pierogi
-
paszteciki
-
makowiec
- piernik
- ryba w galarecie (po usunięciu galarety)
Świąteczne potrawy, które można wekować
-
barszcz czerwony
-
kapusta z grochem
- gołąbki
-
kompot z suszu
- kasza z grzybami
-
ryba po grecku
Potrawy, które można i mrozić, i wekować
Jak wekować świąteczne potrawy?
Jagna Niedzielska robi to na sucho, w piekarniku. Wstawia do niego zamknięte słoiki tak, by nie stykały się ze sobą, następnie rozgrzewa piekarnik do temperatury 100℃ i trzyma je przez około 40 minut. Potem otwiera drzwi piekarnika i czeka, aż słoiki ostygną. Przechowuje je do góry nogami – wieczkiem do dołu.
instagramCzytaj też:
Czy potrafisz wymienić nazwy wszystkich dwunastu potraw wigilijnych? Quiz
Źródło: Instagram / Jagna Niedzielska