W dobie pandemii koronawirusa, kiedy to z powodu długotrwałego przesiadywania w domu nasza odporność mogła naturalnie osłabić się, zupa czosnkowa to świetny sposób na odzyskanie zdrowia!
Czy czosnek może wyleczyć przeziębienie?
Czosnek zgodnie z tradycją medycyny ludowej był przez wiele setek lat używany do leczenia przeziębienia. Stanowi on główny składnik większości przepisów na naturalny, domowy syrop na kaszel. W drodze wielu badań wykazano, że czosnek może leczyć przeziębienia i zapobiegać im.
Dzieje się tak dlatego, że czosnek zawiera allicynę. Jest to silnie działający związek, który aktywuje się po zmiażdżeniu czosnku. Dzięki zawartości allicyny czosnek ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwpasożytnicze, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwwirusowe.
Jak zrobić zupę czosnkową?
Abyś mógł przygotować zupę czosnkową, która pomoże ci uporać się z przeziębieniem, potrzebne ci będą następujące składniki:
- 26 nieobranych ząbków czosnku (organicznego, bez sztucznych nawozów)
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki masła
- pół łyżeczki pieprzu cayenne
- pół szklanki świeżego imbiru
- 2 1/4 szklanki pokrojonej cebuli
- pół szklanki mleka kokosowego
- 26 obranych i rozgniecionych ząbków czosnku (odstaw na bok)
- 1 1/2 łyżeczki świeżo posiekanego tymianku
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- pół szklanki mleka kokosowego
- pokrojona cytryna.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Umieść 26 nieobranych ząbków czosnku w małym szklanym naczyniu żaroodpornym i dodaj oliwę z oliwek. Jeśli nie masz naczynia do pieczenia, czosnek i oliwę można owinąć folią aluminiową.
- Piecz przez około 45 minut lub do momentu, aż czosnek będzie jasno brązowy.
- Pozostaw do ostygnięcia, a następnie wyciśnij czosnek do osobnej miski.
- Rozpuść masło w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj cebulę, tymianek, imbir i proszek cayenne. Zeszklij cebulę.
- Dodaj pieczony i surowy czosnek i gotuj przez 3 minuty.
- Dodaj bulion warzywny.
- Przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut.
- Zupę zmiksuj na gładką masę.
- Dodaj mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu.
- Dopraw solą morską i pieprzem do smaku.
Przed podaniem do każdej miski wyciśnij trochę soku z cytryny. Jeśli jakaś porcja zostanie na później, nie wstawiaj jej do mikrofalówki, a podgrzewaj w rondelku na małym ogniu.
Czytaj też:
Twój układ odpornościowy zacznie pracować na wysokich obrotach dzięki tej nalewceCzytaj też:
Ta mikstura zwalczy każdy stan zapalny? Ma aż 7 naturalnych składnikówCzytaj też:
Jak zrobić rozgrzewającą herbatę? Przepisy z pomarańczą, malinami i inne