Dojrzałe banany, zamiast wyrzucać i marnować, można jeszcze wykorzystać. Agnieszka Pocztarska wymienia kilka sposobów, dzięki którym stworzymy z nich smaczne dania i napoje.
Jak wykorzystać w kuchni dojrzałe banany?
- Zrób z nich koktajl (warto dodać do niego zielone warzywa, przez co zyskasz lepszy smak i jeszcze więcej zdrowia)
- Przygotuj z nich babeczki
- Upiecz z nich ciasto
- Zrób z nich lody
- Przygotuj mus owocowy
- Usmaż placuszki bananowe
- Wykorzystaj jako dodatek do owsianki
- Przygotuj ciasteczka bananowe
Przepis na ciasteczka bananowe
Agnieszka Pocztarska przedstawia również prosty przepis na ciasteczka z dojrzałych bananów. Oto, jak je przygotować!
Składniki:
- 2 dojrzałe i rozgniecione banany
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 łyżki ulubionych bakalii (żurawina, orzechy, rodzynki)
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki i uformuj z nich okrągłe i płaskie ciasteczka. Piecz przez 20 minut w temperaturze 180℃. I gotowe!
Osoby obserwujące Czytamy Etykiety na Instagramie pisały w komentarzach, że z bananów i płatków owsianych można również zrobić gofry, zblendować banana z łyżką kakao lub usmażyć placuszki twarogowe z bananem, chleb bananowy bądź przygotować budyń z kaszy jaglanej i bananów. Dojrzałe banany warto również wrzucić do zamrażarki, a potem zblendować je z kakao i masłem orzechowym.
instagramCzytaj też:
Chleb bananowy – przepis. Jak łatwo upiec go w domu?