Ciasteczkami możesz zaskoczyć swoją rodzinę lub poczęstować gości. Świetnie sprawdzą się też jako dodatek do kawy lub śniadania.
Przepis na greckie ciasteczka koulourakia
Składniki:
- 175 g masła
- 280 g mąki tortowej
- 1 jajko
- 140 g cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonych migdałów
- skórka z jednej cytryny
- płatki migdałów do posypania
Sposób przygotowania:
Wymieszaj cukier puder, masło i jajko do momentu aż uzyskasz jednolitą, kremową masę. Następnie dodaj mielone migdały i startą skórkę z cytryny. Ponownie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Stopniowo dodawaj mąkę, a następnie proszek do pieczenia. Następnie, z gotowego już ciasta nabierz porcję o wielkości łyżki stołowej i przełóż ją na stolnicę oprószoną mąką. Uformuj z niej wałek o grubości palca i podziel na 2-3 odcinki o długości 10 cm. Podobnie postąp z resztą ciasta. Gdy już będziesz mieć gotowe wałki, przenieś je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj na kształt litery S, ale tak, by jej końce się nie stykały. Pamiętaj, że ciasto rośnie w czasie pieczenia, więc trzeba zachować odległości na blasze pomiędzy poszczególnymi ciastkami.
Ciastka piecz w temperaturze 180℃ przez 15-20 minut. Chodzi o to, by uzyskały złotawą barwę. Gotowe ciastka wyłóż do ostygnięcia, możesz je przyozdobić płatkami migdałów. Smacznego!
Czytaj też:
Cuddura cu l'Ova: włoski wielkanocny smakołyk z jajkiem w środku. Poznaj przepis na tę pyszność!