Jak przygotować pyszny kisiel z czerwonych owoców? Gospodyni „Kuchennych rewolucji” Magda Gessler zdradziła swój przepis na deser, który jest idealny na lato.
Idealny letni deser powinien być przede wszystkim lekki i łatwy do przygotowania. Gdy termometry pokazują 30 stopni Celsjusza nikt z nas nie myśli o długim staniu w kuchni i przygotowywaniu wymyślnych potraw. Magda Gessler podzieliła się z internautami swoim przepisem na kisiel z czerwonych owoców, który jest przygotowywany na bazie czerwonego wina.
Kisiel. Przepis Magdy Gessler
Składniki na kisiel według przepisu Magdy Gessler
- mąka ziemniaczana
- woda
- czerwone wino wytrawne
- skórka z cytryny i pomarańczy
- cukier lub cukier puder
- czerwone owoce, np. wiśnie, maliny, truskawki, żurawina
- opcjonalnie: lody waniliowe lub bita śmietana
Jak zrobić kisiel według przepisu Magdy Gessler?
- Na początku należy wlać wino do garnka, dodać skórkę cytrynową i pomarańczową, a następnie poczekać aż się zagotuje. W dalszej kolejności trzeba dodać cukier lub cukier puder i dokładnie wymieszać
- Do drugiej miski należy wsypać 5 łyżek mąki ziemniaczanej, a potem dolać wodę i również dokładnie wymieszać.
- Do garnka z gotującym się winem wlewamy zawartość miski (mąkę oraz wodę). W ten sposób zagęścimy nasz wywar. Na koniec dodajemy dowolne czerwone owoce, mieszamy i odstawiamy do czasu wystygnięcia.
- Kisiel można podawać z bitą śmietaną lub gałką lodów waniliowych.
Czytaj też:
QUIZ. Myślisz, że wiesz wszystko o Magdzie Gessler? Sprawdź się w naszym teście!
Źródło: Dzień dobry TVN